Урсула фон дер Лайен под прицел! Кой я разследва

Развитието на събитията идва в деликатен момент за ръководителя на ЕК

Урсула фон дер Лайен под прицел! Кой я разследва | StandartNews.com

Висши европейски прокурори разследват твърдения за престъпни деяния във връзка с преговорите за ваксини между председателя на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен и главния изпълнителен директор на "Пфайзер", според говорител на прокуратурата в Лиеж.

През последните месеци следователите от Европейската прокуратура са поели функциите на белгийски прокурори, които разследват фон дер Лайен за "намеса в публични функции, унищожаване на SMS, корупция и конфликт на интереси", според правни документи, видени от "Политико". Макар че прокурорите разследват предполагаеми криминални деяния, все още на никого не са повдигнати обвинения във връзка със случая.

Първоначално разследването е започнато от белгийските съдебни власти в град Лиеж в началото на 2023 г. след наказателна жалба, подадена от местния лобист Фредерик Балдан. По-късно към него се присъединиха унгарското и полското правителство - въпреки че последното е в процес на оттегляне на жалбата си след изборната победа на проевропейското правителство, ръководено от Доналд Туск.

Жалбата на Болдан се фокусира върху предполагаемата размяна на текстови съобщения между Фон дер Лайен и шефа на "Пфайзер" Алберт Бурла в навечерието на най-голямата сделка за ваксини в ЕС в разгара на пандемията от COVID-19, в рамките на афера, наречена "Пфайзергейт".

Вестник "Ню Йорк Таймс", който пръв разкри, че размяната на съобщения се е състояла, докато двамата лидери са уточнявали условията на сделката, започна паралелно съдебно дело срещу Комисията, след като тя отказа да разкрие съдържанието на съобщенията въпреки искане за достъп до документи.

Новината, че Европейската прокуратура вече разследва случая, рискува да постави под допълнително наблюдение ролята на председателя на ЕК в мегасделката за ваксините, чиято стойност се оценява на над 20 млрд. евро. Прокуратурата води общоевропейски разследвания на финансови престъпления и теоретично би могла да изземе телефони и други материали, свързани с тях, от офисите на Комисията или от други страни в Европа, като например родната Германия на Фон дер Лайен.

Развитието на събитията идва в деликатен момент за ръководителя на ЕК, тъй като тя ще се бори за втори мандат.

Засега Комисията отказва да разкрие съдържанието на текстовите съобщения или дори да потвърди съществуването им.

Сделката, договорена в разгара на пандемията през 2021 г., първоначално се разглеждаше като триумф за Фон дер Лайен. Но оттогава самото количество закупени ваксини предизвика недоволство, като в края на миналата година "Политико" разкри, че има разхищение на дози на стойност поне 4 млрд. евро. Оттогава договорът за ваксините с "Пфайзер" беше предоговорен.

Кампаниите за прозрачност и някои политически опоненти се опитаха да окажат натиск върху Комисията за изясняване на случая, но Фон дер Лайен досега е избягвала да го разглежда. В отговор на директен въпрос, зададен ѝ от "Политико" относно липсващите текстови съобщения, Фон дер Лайен заяви: "Всичко необходимо по този въпрос е казано и разменено. И ние ще изчакаме резултатите."

През 2022 г. Европейската прокуратура обяви, че проверява обществените поръчки за ваксини в ЕС в по-общ план, но това е първият път, когато службата е свързана изрично с "Пфайзергейт".

Случаят, който сега се разглежда от прокурорите, обединява няколко различни правни, политически и финансови направления - и се пресича със съдебните дела, които фармацевтичният гигант заведе срещу Унгария и Полша.

Миналата година Балдан, 36-годишен белгийски лобист, свързан с групата на скептиците за ваксините Bon Sens, подаде наказателна жалба в Белгия във връзка с ролята на Фон дер Лайен в преговорите за ваксините заради това, което той твърди, че са действия на "намеса в обществени функции, унищожаване на SMS, корупция и конфликт на интереси", според правната информация, предоставена от неговия адвокат.

Включването на европейски правителства към жалбата му придава тежест на това, което иначе би могло да се разглежда като личен кръстоносен поход. Унгария, ръководена от Виктор Орбан, твърд противник на Фон дер Лайен, също подаде жалба във връзка с ролята на председателя на ЕК в преговорите, според двама вътрешни лица, запознати със случая, които говориха при условие за анонимност.

Полша подаде собствена жалба през ноември миналата година, потвърди говорител на полското правителство. След избирането на Туск през декември обаче "новото правителство работи за оттеглянето на страната от това производство", каза той, предаде БГНЕС.

Детайлите по делото не са публични, но запознати лица заявиха, че макар жалбата, подадена от Унгария, да е различна от тази на Балдан, тя е съсредоточена върху същата размяна на текстови съобщения. Жалбата на Варшава е в същата насока.

И Унгария, и Полша са съдени от "Пфайзер" за пропуснати плащания за дози ваксини след спиране на доставките, като се позовават на свръхпредлагането и финансовата криза от войната в Украйна.

Служител на Европейската комисия заяви, че в институцията на са били информирани за разследването.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай