Управляващите губят мнозинство в Ирландия

Управляващите губят мнозинство в Ирландия | StandartNews.com

Единственият вариант за коалиция е между две враждуващи 90 г. партии

Управляващата в Ирландия коалиция няма да може да се задържи на власт. Това сочат данни от екзитпол на петъчните парламентарни избори, цитирани от националната телевизия.

Партията на премиера Енда Кени "Фине гейл" печели 26,1%, а нейният коалиционен партньор лейбъристите - 7,8%. Управлявалата до 2011 г. "Фианна файл" взима 23%, а "Шин Фейн" - 15%. Това показват данните на Ipsos. Предстои обявяването на официалните резултати. Според правилата, за мнозинство са необходими 44% от гласовете.

Социологическите проучвания показваха, че коалиционното правителство, водено от "Фине гейл" на Кени и коалиционните партньори в лицето на лейбъристите, трудно ще спечели минимум 80 места в парламента, за да си гарантира мнозинство за втори мандат. Кени и лидерът на лейбъристите Джоан Бъртън твърдят, че вотът е единственият начин за техните партии да си осигурят "стабилност" и да защитят икономическия ръст. Но след вота на Кени може да се наложи да търси подкрепа от по-малки партии и независими поне за правителство на малцинството. Някои коментатори повдигнаха идеята за безпрецедентен пакт между "Фианна Файл" и "Фине гейл", чиито различия датират от гражданската война в Ирландия през 20-те години.
В 32-рия ирландски парламент ще има 158 места - 8 по-малко в сравнение с предишния. Броят на избирателните райони е намален до 40 от 43. Кени управлява страната от близо 5 години - от март 2011. Той се надява да стане първият лидер на "Фине гейл", управлявал два мандата поред. Новият парламент ще започне работа на 10 март.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай