Уникално предложение за Украйна! Влиза в историята

Възможно ли е да бъде осъществено

Уникално предложение за Украйна! Влиза в историята | StandartNews.com

Присъединяването към НАТО на тези територии на Украйна, които са под контрола на Киев, без разпространяване на гаранциите на Алианса върху тази част от страната, която засега е под руска окупация, би било "суперисторически шанс". Мнението на е на бившия съветник на украинския президент Олексий Арестович, предаде ДВ. 

"Идеята ми е следната. Част от окупираните територии остават окупирани, извън контрола на украинското правителство - да кажем, към 80 процента. А по-голямата част от държавата, след прекратяването на войната, влиза в НАТО. Мнозина биха определили това като суперисторически шанс", обяснява Арестович.

Същевременно той припомня тезите на някои аналитици за това, че никой не е предлагал на Украйна да се откаже от освобождаването на Крим и на другите окупирани територии: "Просто предлагат това да не става по военен път, поради липсата на перспективи. Или пък да стане по военен път, но с цената на унищожаването на 200 000 мъже, на генния фонд, на разрушената икономиката и всиччко останало".

По думите на Арестович, първият сценарий напомня варианта "ФРГ-ГДР": "ФРГ влиза в НАТО, ГДР се признава за територия на Германия, която ние непременно ще си върнем, но гаранциите на НАТО не обхващат тези земи". "Това по принцип изобщо не е лоша сделка. Тя донякъде е неморална, но изобщо не е лоша", казва Арестович в предаване на журналистката Юлия Латинина.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай