Украйна: Янукович, ти си следващият

Украйна: Янукович, ти си следващият | StandartNews.com

Киев. Антиправителствените демонстранти свалиха статуята на съветския вожд Владимир Ленин в столицата на Украйна и я нападнаха с чукове в неделя в символична предизвикателство към президента Виктор Янукович и плановете му за по-тесни връзки с Русия, предаде Ройтерс.

Жестът, отхвърлящ историческото влияние на Москва над Украйна дойде, след като лидерите на опозицията призоваха стотиците хиляди демонстранти на площад Независимост в Киев да запазят натиска върху Янукович.

Протестиращите са разгневени, че правителството реши миналия месец да се откаже от пакт с Европейския съюз в полза на по-тясно икономическо сътрудничество с Москва.

Тази нощ и предстоящият ден ще бъдат решаващи за бъдещето на Украйна, заявиха лидерите на опозицията в Украйна. Затова те призоваха тази нощ участниците в масовите протести в центъра на украинската столица да не напускат площад „Независимост" или отново да се върнат на него в ранните утринни часове.

През изминалата нощ в центъра на украинската столица Киев демонстрантите издигнаха нови барикади и палатки, съобщи ИТАР-ТАСС.

Председателят на Европейската комисия Жозе Барозу разговаря по телефона с украинския президент Виктор Янукович и повтори необходимостта от намиране на политическо решение на създалата се ситуация в Украйна.

Полицията е започнала разследване във връзка със събарянето на паметника на Ленин в Киев. Органите на реда изясняват обстоятелствата около инцидента. От полицията припомниха, че законът предвижда наказателна отговорност както за умишлено унищожаване и повреждане на имущество, така и за грубо нарушаване на обществения ред.

Украинският депутат от опозиционната партия „Удар" Валерий Карпунцов заяви, че полицията в Киев е започнала да задържа хора във връзка с бутането на паметника на Ленин, предаде УНН. Депутатът посочи, че се задържат лица, които нямат отношение към деянието. Той отбеляза, че полицията задържа лица, които просто са били наблизо и са изказвали своето негативно отношение към режима на Сталин и Ленин.

Паметникът е поставен през декември 1946 г. Постаментът е висок почти 7 м, а статуята - 3.45 м.

"Янукович, ти си следващият", гласи плакат сложен на постамента, където стоя статуята.

В неделя вечер на площад "Независимост" - основното място на протеста, бе избран революционен комендант. Той е депутат от опозиционната Европейска партия на Украйна - Николай Катеринчук.

"Революцията побеждава, когато победи в столицата и затова ние сме длъжи да контролираме в Киев всяка улица, всеки двор, всеки ъгъл", каза депутатът на митинга.

"Трябва да поставим Киев под пълен контрол. Трябва да сложим контролни пунктове на всички изходи на града. Трябва да контролираме движението на въоръжените формирования и милицията. Трябва да искат разрешение от нас дали може да се предвижват", каза Катеринчук. Новият комендант обеща да изгони от кабинета шефа на градската администрация Попов.

Президентът на Русия Владимир Путин заяви, че украинската опозиция или изпуска от контрол ситуацията на проевропейските протести, или служи като „прикритие" за екстремистки действия, предаде агенция УНН.
Според него тези акции са били подготвени и планирани за президентските избори през 2015 г., но са започнали по-рано поради отлагането на подписването на Споразумението за асоцииране с ЕС.

Предстоящата нощ и утрешният ден ще бъдат определящи за Украйна, заявиха лидери на украинската опозиция. В тази връзка те призоваха участниците в масовите протести в центъра на украинската столица да не напускат площад „Независимост" или отново да се върнат на него в ранните утринни часове в понеделник. Това заяви лидерът на парламентарната група на партията „Баткившчина" Арсений Яценюк, предаде ИТАР-ТАСС.

„Тази нощ и утрешният ден са определящи. Ние обявихме, че протестната акция се разширява и сега протестът фактически обхваща цялата столица. Затова каним всички от сутринта след 5 ч. да започнат да се събират на площада и да протестират пред правителствените органи", отбеляза Яценюк. Подобно обръщение направи и лидерът на партия „Свобода" Олег Тягнибок.

В понеделник изтича срокът, даден на опозицията да освободи площад „Независимост" от многохилядното множество, което е окупирало Майдана вече повече от половин месец.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай