Украйна строи стена по границата си с Русия

Украйна строи стена по границата си с Русия | StandartNews.com

Киев ще вземе участие в сформирането на литовско-полско-украинска военна бригада, а с помощта на Полша ще се отдели от Русия със стена, подобна на берлинската, съобщи "Дойче вирчафтс нахрихтен" (ДВВ).

Президентът на Украйна Петро Порошенко съобщи, че Варшава ще даде на Киев кредит в размер на 100 млн. долара за модернизиране на енергийния сектор и потягане на външните граници. Той даде съвместна пресконференция със своя полски колега Бронислав Коморовски в Киев.

Държавната гранична служба на Украйна започна строителство на бетонна стена по протежение на украинско-руската граница в началото на април. "Тази стена ще бъде подобие на Берлинската", каза премиерът Арсений Яценюк през 2014 г.

"Полша и Украйна си стиснаха ръцете. Полша ще отделя каквото е възможно за това и други страни от свободния западен свят да подадат ръка на Украйна", каза от своя страна Коморовски.

В началото на март Порошенко подписа закон за участието на Украйна в създаването на военно формирование заедно с Литва и Полша, което се предполага, че ще участва в мисии на ООН. Числеността на новото формирование ще е от 4500 военни. "Освен това Полша има намерение да доставя оръжие на Украйна", пише още "Дойче вирчафтс нахрихтен", цитирано от РИА Новости.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай