Украйна прати хиляди военни в Чернобил, за какво се готвят

Тренират за инвазия на Русия

Украйна прати хиляди военни в Чернобил, за какво се готвят | StandartNews.com

Хиляди украински военни са в Припят – градче в самото сърце на Чернобилската забранена зона, в което никой не е живял от 1986 г. насам.

Причина за струпването им на мястото, станало известно с най-тежкия ядрен инцидент в света, са тренировки в градски условия. Украинските военни използват Чернобил, за да се подготвят за друг потенциален катаклизъм – евентуална война с Русия, съобщи CNN.

Това е първото по рода си широкомащабно военно учение в забранения за достъп район, обяви министърът на вътрешните работи на Украйна Денис Монастирск в петък.

Видео, разпространено от вътрешното министерство, показа тренировки на стрелба с минохвъргачи в град Припят, който е необитаем от ядрената авария в Чернобил през 1986 г. Обучението включваше и спасяване на ранени и обезвреждане на мини.

Ако Русия нахлуе в Украйна, Чернобилската зона на изключване е възможен канал към Киев.

Руският президент Владимир Путин многократно отрече Кремъл да планира инвазия в Украйна. Но Москва от месеци струпва огромно количество войски и боеприпаси на украинско-беларуската граница под претекст за съвместни учения с Минск. Според генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг обаче разполагането на руски войски в Беларус е най-голямото от Студената война насам. А тези военни са само на два часа път с кола от Киев, посочва CNN.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай