Украйна и Русия преговарят при Ердоган, ще се разберат ли

Ако срещата е успешна, а има надежда за това, тя може да помогне за разрешаване на кризата в Украйна

Украйна и Русия преговарят при Ердоган, ще се разберат ли | StandartNews.com

Украйна и Русия започнаха преговори за осигуряване на коридор за износа на блокираното украинско зърно. Истанбул е домакин между военни делегации на Русия, Украйна и Турция с участието на представители на ООН за гарантиране на безопасното транспортиране на зърното, което чака в украинските пристанища.

Според някои данни в момента в украинските пристанища има около 21 млн. тона зърно. Страните от Близкия изток и Африка се нуждаят най-много от зърното, затова успехът на срещата в Истанбул ще им помогне да избегнат продоволствена криза. Създаването на зърнения коридор ще бъде от полза не само за Украйна, но и за Русия, която е един от най-големите производители на зърно в света. Ако в Истанбул бъде постигнато споразумение, може да се очаква облекчаване на ограниченията по отношение на Русия. Мисля, че тези въпроси се обсъждат с ООН, чиито представители ще участват в срещата, каза експертът пред телевизия Хабертюрк.

Постигането на договорености за създаването на коридор за сигурност за доставки на зърно през Черно море могат да допринесат за уреждането на украинската криза, смятат турски експерти, информира държавната телевизия ТРТ.

Ако срещата е успешна, а има надежда за това, тя може да помогне за разрешаване на кризата в Украйна или поне да предотврати нейното задълбочаване, заяви политическият анализатор Мюхиттин Атаман пред ТРТ.

Според него преговорите, проведени от страните преди срещата в Истанбул с участието на Турция, са създали предпоставки за успеха ѝ. 

Решаването на проблема с износа на зърно от Украйна ще бъде не само победа за Турция, но и победа за международната общност в намирането на начини за разрешаване на кризата в Украйна и предотвратяване на ескалацията й от ограничен конфликт в глобален, допълни Атаман.

Решаването на проблема с украинския, а в дългосрочен план и с руския износ на зърно през Черно море освен че ще сближи Русия и Украйна, ще предотврати продоволствена криза в Близкия изток и Африка, където се доставят повечето селскостопански продукти от Украйна, смята експертът по сигурността Четинер Четин.

Източник: БТА, БГНЕС

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай