Чарлз така и не преживя раздялата с Даяна

Скромната церемония се проведе в деня на 60-ия рожден ден на принцесата

Чарлз така и не преживя раздялата с Даяна | StandartNews.com

Статуята на принцеса Даяна беше открита в градината Кенсингтън в западен Лондон от нейните синове, принцовете Уилям и Хари, съобщава РИА Новости.

Скромната церемония се проведе в деня на 60-ия рожден ден на принцесата в Потъналата градина (Sunken Garden), разположена до двореца Кенсингтън. В нея освен принцовете взеха участие скулпторът Йън Ранк-Броудли, ландшафтният дизайнер Пип Морисън и членове на комисията по попечителство на паметника. Принц Чарлз не присъства на откриването. Явно 24 години не са достатъчни, за да преживее трудната раздяла с Даяна. 

Малкият брой присъстващи се дължи на ограниченията заради коронавируса, които са в сила във Великобритания.

„Днес, на деня, в който би трябвало да се отпразнува 60-ият рожден ден на нашата майка, ние си спомняме нейната любов, сила и характер - качества, които я превърнаха в сила на доброто по целия свят, променяйки безброй животи към по-добро“, се казва в изявление на херцогът и херцогинята на Кеймбридж в Туитър.

Едновременно с откриването на скулптурата, пред публиката беше представена обновена мемориална градина в памет на принцесата, създадена от Морисън. Потъналата градина беше едно от любимите места на Даяна в двореца Кенсингтън.

Сега в нея цъфтят любимите цветя на принцесата - незабравки, рози, лалета, далии и лавандула. Работата по градината започна през октомври 2019 г. и беше извършена от петима градинари, водени от Греъм Диламор, ръководител на имението и градините на британските кралски дворци. За хиляда работни часове градинарите са засадили 4 000 цветя.

"Това беше специален проект за мен. Градината беше любимото място на Даяна. Ние внимателно създадохме нов облик, разработихме схеми за засаждане, така че те органично да допълнят статуята и да направят градината място, което дава спокойствие на гостите на двореца Кенсингтън, напомняйки за принцесата", каза Морисън на церемонията по откриването.

Уилям и Хари поръчаха статуята на принцеса Даяна през 2017 година. Автор на скулптурата е британецът Ранк-Броудли, създател и на профила на кралица Елизабет II, която украсява британските монети от 1998 г. Инсталирането на скулптурата беше отложено поради пандемията от коронавируса.

В нощта на 31 август 1997 г. Даяна, на 36-годишна възраст, загина трагично при автомобилна катастрофа в Париж, припомня БГНЕС

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай