Ударът на века с криптовалута разтърси Турция

400 хиляди потърпевши от измамата са се изпарили

Ударът на века с криптовалута разтърси Турция | StandartNews.com

"Ударът на века с криптовалута. Светът на дигиталните пари се разтърси от най-голямата измама в историята на републиката". С тази новина излезе в петък турският вестник "Сабах". Той съобщава за предполагаемата измама на платформата за криптовалута Thodex, чиито потребители се оплакаха, че нямат достъп до авоарите си.

Изпълнителният директор на платформата Фарук Фатих Йозер е избягал в чужбина с два милиарда долара, а парите на 400 хиляди потърпевши от измамата са се изпарили, пише още "Сабах".

Изданието пояснява, че Thodex е третата по големина борса за криптовалута в Турция. Йозер я създава през 2017 г. За да привлече инвеститори, той предприема рекламни кампании с известни лица, лотарии за луксозни автомобили, а последно бе обещал да раздаде и два милиона от криптовалутата Dogecoin, посочва изданието.

Спрямо Йозер е започнало разследване, а сметките му в банка МАСАК са замразени. Потърпевши от измамата са предимно млади хора от всички обществени сегменти - от бръснари до бизнесмени и от студенти до домакини, отбелязва "Сабах".

В. "Дюня" също пише по темата днес, окачествявайки схемата като "един от най-големите случаи на измама в Турция". Според вестника скандалът е предизвикал дискусия за необходимостта от регулация от държавните власти на пазара на криптовалута.

"Има пропуски в контрола, борсите за криптовалута трябва да бъдат подложени на сериозна регулация", смята Волкан Дюлгер, експерт по правата в дигиталния свят.

Необходимостта от спешно регулиране на пазара за криптовалута изтъкнаха и други специалисти, според които това е решението, за да не се повтаря нов подобен случай, пише още изданието.

"Криптоземетресение", гласи заглавието на "Дирилиш постасъ", според който "твърдението за удар в размер на два милиарда долара се е стоварило като бомба на земята". Случаят излязъл наяве, след като интернет платформата Thodex била затворена, а достъпът на потребителите прекъснат. На сайта бе качено обяснение, според което временното спиране на платформата се дължи на протичащ процес по продажба. Същевременно обаче в интернет се появиха снимки как създателят на платформата Фарук Фатих Йозер напуска страната.

"От 2018 г. инвестирам в тази фирма. Не искам да повярвам, че съм загубил", казва "ужиленият" потребител Магдур Халяк Т. В Twitter собственикът на Thodex Фарук Фатих Йозер отхвърли твърденията за измама и заяви, че до няколко дни ще се върне в Турция, посочва още "Дирилиш постасъ".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай