Удължават работното време на французите

Удължават работното време на французите | StandartNews.com

Франция ще даде правото на компаниите да договарят по-дълга работна седмица и доплащане за извънреден труд, заяви премиерът Манюел Валс. Готвените промени в 35-часовата работна седмица със сигурност ще срещнат съпротива в собствената му социалистическа партия и сред синдикатите, коментира агенция Ройтерс.

Пазената яростно от профсъюзите по-кратка работна седмица - една от най-важните реформи на социалистите в края на 90-те г., бе въведена с идеята да насърчава създаването на работни места. Вместо това много от работодателите се оплакват, че установените със закон 35 часа им костват допълнителни разходи и пречат на конкурентоспособността им в световен мащаб. Този възглед е споделян от десницата, чуждите инвеститори и редица икономически експерти.

Валс каза, че заплащането за извънреден труд извън 35-те часа ще се бъде регламентирано по нов начин. Според в момента съществуващия регламент служителите трябва да получават поне 10% над основното заплащане. Промените в Кодекса на труда в частта му за работните часове ще бъдат представени за гласуване на 9 март.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай