Учители в Германия искат да отпаднат часовете по английски

Ето каква е причината

Учители в Германия искат да отпаднат часовете по английски | StandartNews.com

Председателят на Германския учителски синдикат Хайнц-Петер Майдингер заяви, че часовете по английски трябва да отпаднат от програмата на учениците в начален курс, предаде ДПА.

„Смятаме, че часовете по английски са излишни и че могат да бъдат заменени например от уроци по четене“, каза той пред германската обществена телевизия АРД. „Трябва да отделяме повече внимание на усвояването на основните умения в начален курс - а те са четене, писане и смятане.“

Повод за думите му станаха дебати в Германия за лошите резултати от Международното изследване на уменията за четене в начален курс (PIRLS, познато в Германия и с акронима IGLU), представени през май.

От тях става ясно, че една четвърт от четвъртокласниците във федералната република не могат да четат, както трябва. В сравнителен план учениците в начален курс в Германия се представят много по-зле от връстниците си в много други страни в уменията за четене.

Миналата година резултатите от Ай Кю Би (IQB), друг образователен индекс, измерващ уменията на учениците в 4-ти клас чрез поредица тестове, показаха, че федералната република бележи отстъпление при уменията по математика и немски в начален курс.

В някои училища от преподаването на английски може и да има смисъл, заяви Майдингер. „Но имаме класове, в които 70, 80, 90 процента от децата са с мигрантски произход, които имат крайно недостатъчни познания по немски.“

Часовете по английски, каза той, задават грешни приоритети. Степента на усвояване на знания между учениците в начален курс е толкова различна, че когато отидат в среден курс, „така или иначе почти всички трябва да започват отново от нулата“.

Майдингер призова и за по-голяма подкрепа в предучилищния етап на образование. „И, разбира се, трябва да вземем мерки за недостига на учители, в противен случай никога няма да успеем да се справим с проблема“, каза той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай