Убийства от глад след тайфуна Хайян

Над 10 000 са жертвите на бурята във Филипините, оцелелите губят разсъдъка си

Убийства от глад след тайфуна Хайян | StandartNews.com

Таклобан. Тежка битка за оцеляване се води по улиците на град Таклобан във Филипините след преминаването на опустошителния тайфун Хайян. По последни данни стихията е отнела живота на десет хиляди души. Таклобан е почти изцяло разрушен от бурята, която вчера се насочи към Виетнам, десетки хиляди са без дом, електричество и храна. Спасителните служби изнемогват, работниците не достигат, а пътищата са блокирани и снабдяването на оцелелите с храна и стоки от първа необходимост на места е невъзможно. Смята се, че над 10 000 са загинали само в този град, който е столица на провинция Лейт.

Гладът бе основен враг на оцелелите и спасителите, опитващи се да снабдят с храна, вода, палатки и стоки от първа необходимост пострадалите хора. От ужаса и глада мнозина от оцелелите започнаха да губят разсъдъка си и да извършват престъпления. Мародери нападнаха къщи и магазини в целия град, търсейки за ядене. Банди крадци атакуваха камиони, натоварени с хуманитарна помощ.

"Ограбват молове и големи супермаркети. Вземат всичко, дори домакински уреди като телевизори, които после да разменят за храна", разказа служителят от градската управа в Таклобан Тескон Джон Лим. "Нямаме достатъчно жива сила", добави още той.

Очевидци разказаха, че градът е опустошен от бурята. "Таклобан е нацяло разрушен. Някои хора губят разсъдъка си от глад или от мъка", каза учителят Андрю Помеда. "Хората стават агресивни. Ограбват бизнес сгради, молове само за да намерят храна, ориз и мляко. Страхувам се, че след една седмица ще започнат да убиват от глад", споделя ужаса си той.
"Хората ходят като зомбита, търсейки храна. Като във филм е", добавя и студентката Джени Чу.

Само в Таклобан жертвите може да са над 10 000, предполага Лим. Шефът на полицията в града Елмер Сориа посочва, че 70-80% от районите по пътя на бурята в провинция Лейт са унищожени. "От хеликоптер се вижда мащабът на разрушенията. На километър навътре от брега няма нито една останала сграда. Все едно е преминало цунами", разказа и вътрешният министър на Филипините Мар Роксас.

Повечето от загиналите са станали жертви на удавяне или паднали сгради. В самия Таклобан улиците са се превърнали в реки, в които плават тела на загинали. Настанените във временни убежища излизат да вземат храната си, закривайки носовете си, за да се предпазят от миризмата, която се разнася. Да се помогне на оцелелите е още по-трудно и заради недостиг на работници. "Имаме 2000 служители, но само около 100 работят, другите са при семействата си", посочва Лим.
Опустошението обаче се простира и отвъд град Таклобан. Представител от съседната провинция Самар съобщи, че 300 души са открити в град Бейси там, а други 2000 са в неизвестност. Предполага се, че в други райони има още стотици, а може би хиляди загинали, но комуникацията с тях е прекъсната и няма никаква информация. Властите не са успели да се свържат с никого в град Гуинан, който пръв бе атакуван от урагана. Там живеят 40 000 души. Град Бако с 35 000 души в провинция Миндоро, пък е 80% под вода. Тежко пострадал е целият регион Висаяс, в който се намират провинциите Лейт, Себу и Самар. Пътищата до много от населените места са блокирани и спасителите не могат да стигнат до тях.

Общо над 330 900 души са останали без дом след бурята във Филипините, по данни на ООН. Общият брой на засегнатите от урагана е 4,3 милиона в 36 провинции.

Виетнам и Китай чакат стихията

Виетнам се готвеше вчера да посрещне тайфуна Хайян, който може да се трансформира, преминавайки през Южнокитайско море. В 11 централни провинции бяха евакуирани 883 000 души. По официални данни в страната вече има 6 жертви на тайфуна. "Ние евакуирахме повече от 174 хиляди домакинства, което се равнява на поне 800 хиляди души", съобщиха от виетнамската служба за контрол при наводнения и бури. В състояние на повишена готовност бяха приведени и компетентните органи на Китай, тъй като се очаква тайфунът след Виетнам да се насочи към южните китайски провинции. Вчера по обяд тайфунът преминаваше през Южнокитайско море с ветрове, достигащи 160 километра в час. Във Виетнам стихията трябва да връхлети днес. Не е изключено до тогава тайфунът да се е превърнал в тропическа буря. Въпреки това се очакваше той да донесе обилни дъждове и наводнения в Ханой.

Кристалина прати 3 млн. евро помощ

Европейската комисия отпусна 3 милиона евро помощ за пострадалите от тайфуна във Филипините, обяви еврокомисарят по хуманитарната помощ Кристалина Георгиева. "Това е един от най-силните циклони, които светът е виждал. Дълбоко съм натъжена от загубата на животи и изпращам симпатиите си към семействата и близките на всички жертви", каза Георгиева в изявление.

Министърът на отбраната на САЩ Чък Хейгъл обяви, че САЩ ще изпратят хеликоптери, самолети и оборудване за спасителни операции при поискване. Великобритания обеща да отпусне 5 милиона лири помощ и оборудване за 600 000 лири. ООН снабдява засегнатите райони с палатки, храна и стоки от първа необходимост. Световната програма по прехраната обяви, че изпраща със самолет 40 тона висококалорични бисквити, достатъчни за изхранването на 120 000 души за един ден, както и телекомуникационно оборудване и медикаменти.

Ветровете достигали 379 км/час в морето

Повечето от жертвите на природната стихия във Филипините са причинени от големите приливни вълни, подгонени от ураганните ветрове, достигащи според ВМФ на САЩ до 379 км/ч в открито море. На сушата тези вълни са се превърнали в подобие на цунами - стена от настъпваща вода, смесена с останки от сгради, автомобили и инфраструктура, пометени по пътя. Близкото летище е почти унищожено, а директорът му твърди, че то е било залято от 4-метрова приливна вълна, разрушила терминала, а той оцелял, като се покачил на стълб и останал там 1 час. Мия Уорд, австралийка, родена на Филипините, която е била в Лейте да се види с роднини, казва, че е видяла в Таклобан стотици тела по улиците. "Бяха покрити с одеяла, найлони. Имаше жени и деца", разказва ужасената жена. Президентът на Филипините Бениньо Акино посети вчера източните провинции, опустошени от мощния тайфун.

Няма пострадали българи

Няма информация за пострадали българи при бурята Хайян във Филипините, съобщиха вчера за "Стандарт" от Министерството на външните работи. В страната обаче има множество чуждестранни туристи, блокирани след урагана. "Водата стигна до втория етаж на хотела", разказа Нанси Чанг, която била в командировка от Китай в град Таклобан. Тя трябвало да върви три часа през калта и отломките, за да се евакуира на летището. Стотици туристи са блокирани на летището в града, тъй като е разрушено и полетите са спрени. Други 400 туристи, блокирани в град Корон в провинция Палаван, пък помагали на спасителите да опаковат храна за жертвите, разказаха местни жители. Във Филипините се намират и около 150 руснаци, съобщават руските медии.

Чуждите туристи във Виетнам с тревога следяха новините за приближаващата природна стихия. Британското външно министерство посъветва своите граждани да следват препоръките на местните власти. На място във Виетнам имаше няколко британски екипа, които да оказват при необходимост помощ на изпаднали в беда британци.

Папата се моли за жертвите

Папа Франциск отправи вчера молитва за засегнатите от тайфуна, съобщи Ройтерс. "Искам за изразя близостта си с народа на Филипините и този регион. За съжаление има много жертви и щетите са огромни. Сега се молим в тишина... за нашите братя и сестри и ще се опитаме също да изпратим помощ", каза Франциск по време на ежеседмичното си обръщение пред хилядите поклонници на площад "Св. Петър". Папата отправи призив и в Туитър към всички последователи на католическата църква с молба да се молят с него за жертвите на тайфуна. Съобщението бе препратено 30 000 пъти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай