Убиха US посланик заради филм

Убиха US посланик заради филм | StandartNews.com

Бенгази. Американският посланик в Либия Кристофър Стивънс е бил убит при нападение с ракети срещу US мисията в Бенгази. Загинали са и още трима служители на посолството, съобщи телевизия "Ал Джазира".

Нападението е станало заради филма "Невинността на мюсюлманите", в който пророкът Мохамед е описан като крайно скандален образ.

По-късно информацията за смъртта на посланика и тримата му колеги бе потвърдена от либийския вицепремиер Мустафа Абу Шагур и зам.-министъра на вътрешните работи Уанис ал Шареф.

Стивънс и другите дипломати са убити при ракетна атака през нощта срещу колата на посланика, съобщава Ройтерс, позовавайки се на либийски представител от Бенгази.

Посланикът се качил в колата, за да отиде на по-сигурно място, когато протестиращи нападнали консулството в Бенгази и открили огън. Американски военен самолет е бил изпратен да пренесе телата в Триполи, откъдето ще бъдат транспортирани в САЩ.

Протести срещу същия филм има и в Египет. Там демонстранти се изкачиха по стените на американското посолство, изтръгнаха знамето и го запалиха.

Аматьорският филм "Невиността на мюсюлманите" е създаден от американски гражданин. Части от лентата са разпространени в мрежата.

Кадрите се възприемат като обидни за мюсюлманите, защото показват пророка Мохамед в скандална светлина и обиждат религиозните им чувства. Протестиращите са поискали забрана на филма и официално извинение.

Авторът на лентата обяснява, че не е очаквал подобна яростна реакция, съжалява за случилото се и стопира намерението си да произведе творба от 200 серии. Говорейки от телефон в Калифорния, той заявява, че филмът е на английски и не знае кой е дублирал кадрите на арабски.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай