Турция замира заради Рамазана

Турция замира заради Рамазана | StandartNews.com

Анкара. В Турция започна четиридневна ваканция по случай Рамазан Байрам. Той е единият от двата големи празници на ислямския свят и се нарича още Шекер Байрам, защото се гощават със сладки вкусотии.

Днес свършва месецът на постите, оручът. Денят се нарича арифе. По традиция на този ден се посещават гробовете на близките, приготвят се и се раздават мекици, грис халва. Следващият оруч през месец август ще бъде чак след 36 години. 

Първият ден на Рамазан байрама е в неделя, той започва с молитва, намаз, която се отслужва едновременно във всичките 70 хиляди джамии на страната. Интересното е, че тази година първият ден на Рамазан Байрам в Турция съвпада с този в арабските страни, отбелязва БНР.

Около 500 хиляди души ще прекарат почивните дни в турските курорти. Това означава приход от 250 млн. турски лири. А около 100 хиляди турски граждани ще почиват в чужбина. Гърция, Испания, Италия са предпочитаните дестинации. Според специалистите цените на хотелите в тези страни са няколко пъти по-евтини от тези в Турция, поради това почивката в чужбина излиза по-евтино. Българските изселници по традиция заминаха за родните си места, поради големия наплив някои фирми са пуснали допълнителни рейсове за България.

До 21 август няма да работят банките, големите фирми, държавните учреждения, а също дипломатическите представителства в чужбина. Движението по магистралите и мостовете над Босфора през дните на Байрама ще бъде безплатно. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай