Турция: ВВС прие молба за преждевременно преминаване в запаса

Турция: ВВС прие молба за преждевременно преминаване в запаса | StandartNews.com

Анкара. През първия ден от редовното лятно заседание на турския ВВС е приет рапортът на началник-щаба на ВВС корпусен генерал Незих Дамджъ за преждевременно преминаване в запаса, съобщи телевизионният канал Ен Ти Ви.

По-късно Генералният щаб официално оповести, че корпусен генерал Незих Дамджъ (вторият в йерархичната структура на турските ВВС) сам е поискал да премине в запаса и това негово желание няма нищо общо с „тиражирани в медиите спекулативни публикации".

Заседанието на Висшия военен съвет ще продължи три дни за да определи състава на бъдещето висше военно ръководство на турската армия. Съгласно уставите и правилниците, турските генерали и адмирали имат право да престояват в звание за срок от четири години, а специално за назначените като командващи видовете въоръжени сили армейски генерали и адмирали този срок е фиксиран до две години. В края на срока за престой в звание генералите и адмиралите трябва да бъдат повишени в по-горно звание, съответно – на по-висока длъжност; в противен случай автоматично преминават в запаса.

ВВС се свиква на редовни заседания два пъти годишно (лятно заседание през август и зимно - през декември) под председателството на министър-председателя. Решенията се взимат с обикновено мнозинство и влизат в сила след утвърждаване от президента, посочи още телевизионният канал Ен Ти Ви.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай