Турция в бойна готовност за отпор срещу Сирия

Ракети "патриот" в 24-часов режим за удар, мобилизират превозни средства с висока проходимост 4 Х 4

Турция в бойна готовност за отпор срещу Сирия | StandartNews.com

Анкара. От Турция идват информации за повишена бойна готовност на границата със Сирия.

Военни хеликоптери на турските сухопътни войски вече обхождат и патрулират по границата със Сирия в провинция Шанлъурфа, съобщи телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Вчера към 17,30 часа шест хеликоптера излетяха един след друг от писта в щаба на 20-а бронетанкова бригада в центъра на Шанлъурфа и това действие предизвика силно безпокойство и недоумение сред жителите на града. По-късно стана известно, че хеликоптерите от състава на турските сухопътни войски извършват рутинни полети за „обход и наблюдение на турско-сирийската граница".

Разположената за охрана на военновъздушната база „Инджирлик" в турската провинция Адана холандска батарея ЗРК „Патриот" е в 24-часов режим на готовност срещу евентуална ракетна или химическа атака от Сирия. Командирът на батареята полковник Питър Кьонинг на брифинг обясни, че изпълняват задачата да охраняват над един милион души в град Адана и околността.

Батареята ЗРК „патриот" разполага с един радар и седем пускови установки. Обслужва се от 230 холандски военнослужещи в 24-часов режим на наблюдение на въздушното пространство.

Дирекцията за извънредни ситуации и борба с природни бедствия към Министерски съвет (AFAD) изпрати указания до Генералната дирекция по сигурността (ГДС) и до Червеня полумесец за спешни действия при евентуална криза. По този повод Министерството на националната отбрана изиска от ГДС сведения за собствениците на превозни средства с висока проходимост 4 Х 4 и вече е започнала дейност за подготовка на заповеди за мобилизация. В случай на евентуална мобилизация, собствениците на подобни превозни средства ще бъдат поканени в съответните полицейски управления, за да бъдат официално уведомени да предадат на държавата техните превозни средства с висока проходимост 4 Х 4.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай