Турция стачкува в подкрепа на протестите

New York Times: Властите атакуват лекари и медиите

Турция стачкува в подкрепа на протестите | StandartNews.com

Истанбул/Анкара. В Търция започва мащабна стачка в подкрепа на бунтовете в големите градове в страната, предадоха световните агенции.

Две синдикални централи и три професионални сдружения в Турция подкрепят днешната генерална стачка днес на територията на цялата страна.

Конфедерацията на синдикатите на революционните работници в Турция (DİSK), Конфедерацията на синдикатите на служителите в обществения сектор (KESK), Съюзът на камарите на турските инженери и архитекти (TMMOB), Турският лекарски съюз (TTB) и Турският зъболекарски съюз (TDB) призоваха своите членове днес масово да стачкуват.

В тяхна съвместна декларация се подчертава, че срещу ожесточената съпротива на народа, който не се отказва от своите права и свободи, властта на Партията на справедливостта и развитието (ПСР) е започнала една „тотална нападателна кампания пред очите на целия свят".

По този повод днес членовете на двата профсъюза и на трите професионални сдружения отиват на работните си места, там открито изразяват несъгласието си с бруталните действия на властите и след това излизат на протест на площадите в цялата страна.

Акцията се провежда в знак на солидарност с демонстрантите, които бяха прогонени от турската полиция от парк „Гези" и прилежащия към него площад „Таксим". Те настояват турските власти да изпълнят исканията на демонстрантите.

Турските власти разширяват насилствената реакция срещу уличните протести, прицелвайки се не само в самите демонстранти, а също и в медиците, които лекуват техните наранявания, предприемачите, които им предоставяха подслон, и чуждестранните медии, които се стекоха в Турция за отразяването на ексалиращата политическа криза, която заплашва да парализира правителството на премиера Реджеп Тайип Ердоган, пише New York Times.

След нощ на интензивни улични сблъсъци, Ердоган изведе стотици хиляди свои поддръжници на митинг в неделя, много от които пътуваха с автобуси и фериботи, които правителството мобилизира за мероприятието. Акцията се състоя на открита арена на бреговете на Мраморно море. Премиерът определи своите опоненти като терористи и показа ясно, че всяка надежда за компромис, който да сложи край на кризата, е изгубена.

Демонстрацията на сила от поддръжниците на Реджеп Тайип Ердоган бе съпроводена с насилствени действия срещу антиправителствените демонстранти в други части на града с използването на сълзотворен газ, водомети и гумени куршуми, пише Indipendent.

Новите вълнения започнаха миналата нощ, когато полицията със сила прочисти палатковия лагер в истанбулския парк Гези. За броени часове огромни групи хора излязоха по улиците, за да подкрепят демонстрантите, като от всички части на града те се насочиха към площад Таксим.

"Аз изпълних дълга си като премиер", посочи Ердоган. „Ние не можехме да позволим това и ние не го позволихме", подчерта той на фона на одобрителните възгласи.

Докато той говореше, в другите части на града полицията използваше сълзотворен газ срещу всеки, който стъпваше на улица в близост до „Таксим". Бронирани превозни средства се движеха по улиците, демонстранти издигаха барикади и навсякъде се усещаше миризмата на сълзотворен газ.

Четирима души бяха ранени в турската столица Анкара, където полицията отново използва сълзотворен газ и водни струи, за да разгони протестиращите, предаде бТВ.

Съобщава се за сблъсъци между демонстрантите и полицията в няколко предградия на Истанбул. Районът около парка „Гези", където лагерът на протестиращите беше премахнат с булдозери, е отцепен от полицията.

За последните 24 часа в страната са задържани над 300 души. Само в Анкара са задържани над 100 души, сред които има граждани на Русия и Иран. На много места обаче въпреки полицейското насилие демонстрациите продължават. За днес няколко големи профсъюза са обявили еднодневна обща стачка.

Ескалиращото напрежение подчерта риска от удължен период на граждански вълнения, които могат да подронят репутацията на Турция като надигаща се световна сила и пример за ислямска демокрация.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай