Турция се отказа да нахлува в Сирия (ОБЗОР)

Турция се отказа да нахлува в Сирия (ОБЗОР) | StandartNews.com

Давутоглу обвини Русия, че се държи като терористична организация

Въпреки че вече няколко дни бомбардира позициите на кюрдите в Северна Сирия, Турция няма намерение да изпраща сухопътни войски на територията на съседите си. Това заяви министърът на отбраната Исмет Йълмаз пред парламентарна комисия днес. Той също така отрече твърденията, че турски войници са влезли в Сирия през уикенда, съобщи държавната Анадолска агенция, цитирана от Би Би Си.

По-рано чрез протестни писма Сирия обвини Турция, че е позволила на около "100 войници или наемници" да преминат границата. Дамаск призова ООН да вземе мерки срещу Анкара, която бомбардира позиции на кюрдите в Северна Сирия, за да спре напредъка им към Алепо. Кюрдите успяха да отнемат територии от бунтовниците, които се бият срещу сирийския президент Башар Асад. Анкара смята кюрдските милиции в Сирия за съюзник на забранената в Турция Кюрдска работническа партия (ПКК), която от десетилетия води въоръжена кампания за автономия.

След като наскоро Русия, САЩ и още 10 държави се разбраха да прекратят бойните действия в Сирия, освен тези по позиции на "Ислямска държава", днес десетки цивилни загинаха при въздушни удари срещу 3 болници в северната част на страната. От организация "Лекари без граници" съобщиха, че 7 души са били убити при удар срещу болница в Маарат Ал-Нуман, поразено било и още едно здравно заведение в града. При удар срещу болница в Азаз, близо до турската граница, пък били убити 10 души, включително пет деца. Организацията обвини за нападенията режима на Асад, а Турция хвърли върху Русия вината за удара в Азаз. Все още не се знае чие дело са били атаките днес. Президентът на Мего Терзиан, президент на организацията, каза пред Ройтерс, че освен жертвите в Маарат Ал-Нуман 8 души се водят безследно изчезнали. Турският премиер Ахмет Давутоглу пък заяви в Киев, където е на официално посещение, че ударите в Азаз били извършени от руската авиация. Той каза също, че Турция няма да позволи Азаз да падне в ръцете на кюрдските милиции YPG и те ще бъдат посрещнати с "най-твърдата реакция", ако отново се опитат да наближат града. Давутоглу коментира, че ако не били турските артилерийски удари в събота и неделя, кюрдските отряди щели да завземат Азаз и намиращия се на юг Тал Рифаат. В Киев той не пропусна и открито да нападне Москва. "Ако Русия продължи да се държи като терористична организация, принуждавайки цивилното население в Сирия да бяга, ние ще й противопоставим изключително решителна ответна реакция", заяви Давутоглу. "Русия и "Ислямска държава" в Сирия са виновни за много престъпления срещу човечеството. И този въпрос трябва да бъде разгледан в рамките на международното право. Истинското намерение на Русия (в Сирия) е да убие най-голям брой цивилни, да подкрепи сирийския режим и да продължи войната", каза още Давутоглу.

Франция, Германия и други страни от ЕС пък се очаква да се срещнат с Турция в четвъртък преди срещата на върха в Брюксел (18-19 февруари). Това съобщи Ройтерс, като цитира дипломатически източници. Фокусът на срещата ще е бежанската криза, която се влошава на фона на увеличаващия се брой хора, които бягат от конфликта в Сирия.

Медведев: Няма да оставаме безкрайно в Сирия

Русия не иска безкраен конфликт в Сирия и бойната й операция в страната няма да продължи за постоянно. Това заяви руският премиер Дмитрий Медведев в интервю за сп. "Тайм". Пред "Евронюз" пък той изрази съжаление, че руско-американските отношения са почти разрушени, и призова за вдигане на санкциите със Запада.

"Русия решава в Сирия конкретна задача, бранейки националните си интереси, и не планира безкрайна операция в тази страна", каза Медведев. Руският премиер предупреди, че НАТО не бива да започва сухопътна операция в Сирия, за да не стане конфликтът безкраен. "Никаква перманентна война (в Сирия) не трябва да има и Русия не би желала да участва в нищо подобно", каза той.

Пред "Евронюз" Медведев изрази съжаление, че отношенията между Русия и САЩ са разрушени. "Въпросът е в това как и в името на какво. Ние вече започвахме наново отношенията си с американците. Аз лично участвах в това, Сергей Лавров натисна с Хилари Клинтън бутона, на който беше написано Reset, ако правилно си спомням, макар нещата да не са много по-различни. И какво? За съжаление, отношенията отново деградираха, те са разрушени и са по-лоши, отколкото бяха", коментира Медведев.

Той призова също за взаимно сваляне на санкциите между Русия и Запада. Според него обаче инициативата не трябва да идва от Русия. "Тези санкции не сме ги измислили ние, така че не ние трябва да започнем да ги вдигаме", каза Медведев.
Междувременно два руски военни кораба се отправиха към Сирия. Новият малък ракетен кораб "Зелений Дол" от Черноморския флот на Русия, снабден с крилати ракети "Калибър-НК", в неделя вечер е преминал Босфора и Дарданелите и днес се очаква да се доближи до бреговете на Сирия. Заедно с него пътува и миночистачът "Ковровец". Пресслужбата на Черноморския флот съобщи, че двата кораба "изпълняват планови задачи в състава на постоянната групировка на ВМФ в съответствие с плана за ротация на силите".

ЕС не вижда признаци за нова студена война

Първият дипломат на ЕС Федерика Могерини заяви в Брюксел, че не вижда никакви признаци за нова студена война с Русия, предаде Ройтерс. "Не съм забелязала обстановката в последно време да е като през Студената война", каза върховният представител на ЕС за общата външна политика и сигурността. Могерини заяви още, че примирието в Сирия трябва да бъде зачитано, и призова всички страни да се придържат към постигнатото споразумение за спиране на военните действия, за да бъде доставена хуманитарна помощ.

Рияд иска Асад свален и насила

Сирийският президент Башар Асад трябва да бъде свален с употребата на сила, ако мирният процес в Сирия се провали, заяви министърът на външните работи на Саудитска Арабия Адел ал-Джубейр, пише в. "Индипендънт". "Башар Асад ще си тръгне. В това няма никакво съмнение. Той или ще си тръгне чрез политически процес, или ще бъде отстранен насила", каза Ал-Джубейр. По думите му Рияд е готов да изпрати сухопътни сили да се сражават в Сирия, но само като част от водена от САЩ коалиция.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай