Турция със собствен ядрен ток от 2019 г.

Турция със собствен ядрен ток от 2019 г.  | StandartNews.com

Анкара. Турция разчита да започне да се радва на електроенергия от строящата се в момента АЕЦ "Аккую" през 2019 г., заяви министърът на енергетиката и природните ресурси на страната Танер Йълдъз в интервю за руската агенция ИТАР-ТАСС.

"Това е колосален проект, който се развива благодарение на политическата стабилност", изтъква министърът.

Турция в кооперация с Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), стартира работа по преразглеждане на атомната инфраструктура на републиката по 19 точки. Това са законодателни актове в сферата на атомната енергия, физическата безопасност на обектите, защита на околната среда, човешките ресурси и други теми.

"Ще бъде определено нашето сегашно състояние и стъпките, които предстои да бъдат направени в бъдеще. Тази работа ще приключи в края на 2013 г.", каза Йълдъз.

Той припомни, че консорциумът АЕЦ "Аккую" е предал в министерството на околната среда доклад за оценката за въздействие на проекта върху околната среда. Ядрената централа в окръг Мерсин ще бъде първата АЕЦ в Турция. С нейното строителство се занимава руската "Атомстройекспорт".

Проектът планира създаването на четири енергийни блока с мощност по 1200 мегавата всеки. Според изчисленията АЕЦ "Аккую" ще произвежда около 35 милиарда киловатчаса електроенергия годишно.

Годишният ръст на търговския обмен между Русия и Турция през последните десет години е нараснал с 24.1 процента, каза още в интервюто турският министър. През последните десет години, когато Турция стана политически стабилна, нашите отношения с Русия започнаха да се развиват с ускорен темп, допълва той.

"През 2002 г. търговският ни обмен бе 5 милиарда долара, а през 2012 г. - 33,3 милиарда долара", посочи Йълдъз. По думите му, обемът на преките инвестиции от Русия в Турция от 2002 г. досега е достигнал 2,7 милиарда долара

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай