Събота,

Турция с първи мерки срещу Москва, спира западните стоки за Русия

От: Иван Ангелов -
1934
Турция с първи мерки срещу Москва, спира западните стоки за Русия
A
A
A

Турската страна спира от този месец транзита на забранени от Запада стоки към Русия след година от войната в Украйна и нарастващия натиск от страна на САЩ и Европа върху Анкара да предприеме действия, предаде Ройтерс, позовавайки се на изявление на високопоставен служител по износа и дипломат.

Турското правителство връчи на компаниите списък със забранени чуждестранни стоки, с инструкции да не бъдат пренасочвани към Русия от 1 март, заяви Четин Теджделиоглу, ръководител на Асоциацията на износителите на черни и цветни метали в Истанбул.

„Всички стоки от този списък са блокирани за Русия, без значение от коя държава идват“, добави той.

Анкара е дала дума на Европейската комисия, че от 1 март стоки, които са обхванати от санкциите на ЕС, САЩ или Великобритания, няма да преминават към Русия, заяви пред Ройтерс служител на ЕС.

Ръководителят на Асоциацията на износителите на черни и цветни метали в Истанбул уточни обаче, че стоки, произведени в Турция, дори и с компоненти от други държави, могат да се изпращат в Русия без ограничение. Според него новите ограничения на Турция са довели до търсене на алтернативни доставчици в Казахстан и други страни сред руските вносители.

Западните държави наложиха рекордни санкции на Русия след нахлуването ѝ в Украйна през февруари миналата година. През декември Ройтерс съобщи, че за седем месеца, от началото на войната, в Русия са влезли електронни компоненти за 2,6 млрд. долара, като 777 млн. долара от тези продукти са произведени от западни фирми.


Всички новини от категория Свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com