Турция посрещна първия кораб с украинско зърно

Наблюдаваме постоянен ръст в броя на корабите, които пристигат и отплават

Турция посрещна първия кораб с украинско зърно | StandartNews.com

Първият кораб, транспортиращ украинска царевица, е пристигнал днес в турското пристанище Мерсин, според онлайн страниците за проследяване на морския трафик, и е намерил нов купувач на товара си, предаде информационен сайт, цитиран от БТА.

Корабът "Разони", плаващ под флага на Сиера Леоне, напусна пристанището на Одеса на 1 август и пое по Черно море с 26 000 тона царевица на борда. По план той трябваше да пристигне в ливанското пристанище Триполи в неделя. Забавянето на доставката с пет месеца обаче накара купувачът и изпращачът да постигнат споразумение за анулиране на поръчката, посочиха в съобщение вчера вечерта от украинското посолство в Ливан.

Според сайтовете за проследяване на морския трафик, "Разони" е акостирал днес вечерта в турското средиземноморско пристанище Мерсин.

Информационният сайт "Мидъл Ийст Ай" (Middle East Eye) обяви, че в Турция е бил намерен нов купувач за транспортираната царевица. Според Ахмед ал Фарес от морската агенция "Ашрам", цитиран от сайта, "товарът е бил продаден и ще се разтовари в Мерсин".

Възобновяването на износа на украински зърнени култури стана възможно след подписването на споразумение от Русия и Украйна с помощта на ООН и Турция, чиято цел беше ограничаването на световната зърнена криза. 

Представителят на ООН Фредерик Кини, който отговаря за спазването на споразумението, потвърди също днес, че износът на пшеница ще започне от следващата седмица, след като корабите, натоварени с царевица и блокирани на украинските пристанища от началото на руската инвазия, успяха да потеглят. "Наблюдаваме постоянен ръст в броя на корабите, които пристигат и отплават. Това е едно добро начало", добави той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай