Турски журналист с награда за човешки права

Турски журналист с награда за човешки права | StandartNews.com

Виена. Медийната организация на Югоизточна Европа (SEEMO) награди турския журналист Бюлент Мумай с наградата си за човешки права за 2013 г. Той е главен редактор на онлайн изданието "Хюриет" (Hurriyet.com.tr) с екип от около 30 журналисти. 

Бюлент Мумай е отличен за редакторския си подход, ориентиран към човешките права на турските граждани, обясниха от организацията. В турското общество изданието се слави като отразяващо гледните точки на различни групи и чрез отразяването на новините допринася за установяването на основните човешки права в страната. Hurriyet.com.tr се отличи особено по време на антиправителствените протести през 2013 г. в условията на нарастващ натиск върху медиите от страна на властите.

Мумай е роден през 1977 г., завършил е Истанбулския университет. Темата на магистърската му работа е "Интернет журналистика и променящата се роля на новините", в момента работи върху докторат във факултета по журналистика в университета. Работил е като редактор във вестник "Хюриет", в ntvmsnbc.com и като заместник главен редактор на в. "Радикал". 

Наградата ще бъде връчена ор главния секретар на SEEMO Оливер Вуйович на 4 декември в Истанбул.

10 декември е Международен ден на човешките права и на тази дата през 2002 г. е учредена наградата на медийната организация. През 2010 г. тя бе спечелена от българския карикатурист Христо Комарницки. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай