Турски съд освободи задържани демонстранти

Започват разследвания срещу полицаи, малтретирали демонстранти

Турски съд освободи задържани демонстранти | StandartNews.com

Истанбул. Съдът в Истанбул освободи всички демонстранти с карамфили, задържани от полицията на 22 юни на площад Таксим, по време на протест в памет на загиналите при полицейските атаки в парка Гези, предаде Фокус.

Тогава полицията задържа общо 27 демонстранти, междувременно освободи 18 от тях, а останалите 9 задържани изпрати в прокуратурата с искане за постоянен арест.

Прокуратурата прие мотивите на полицията, че задържаните са „оказали съпротива" съгласно параграфи от Закон № 2911, визиращи случаите за оказване на съпротива на властите при митинги и демонстрации, и изпрати задържаните в съда с искане да бъдат арестувани. Дежурният съд в Истанбул обаче отхвърли искането на прокуратурата за арест и освободи всичките 9 задържани.

 

Междувременно, директорът на сигурността на провинция Анталия Мустафа Саалам заяви, че е започнало разследване и дисциплинарно производство срещу полицаи, малтретирали демонстранти по време на масовите протести в областния град, информира електронното издание на вестник „Хюриет".

Повод за разследването са появили се кадри, заснети от охранителни камери, на които се вижда как полицейски служители малтретират демонстранти още в първите дни на масовите протести в град Анталия.

Записите от камерите са получени чрез общинската администрация от заместник-председателя на Дружеството на съвременните юристи Мунип Ермиш. Той се подготвя да сезира прокуратурата. От заснетите сцени се вижда как полицаи преследват демонстранти, настигат ги в един автопарк и ги малтретират. Кадрите са разпространени и до медиите.

В обясненията си директорът на сигурността на Анталия посочва, че още в първите дни на масовите протести демонстранти са нападнали валийството и са направили опит да влязат в сградата на валийството. Полицията е разпръснала тази група демонстранти и те са се укрили във въпросния паркинг: „Мисля, че беше втория ден от протестите, към 04.30 часа. В автопарка влязоха полица и протестиращи, отразената на записите сцена е действителна. До сега нямах информация по въпроса. Веднага изисках да бъдат изпратени инспектори за разследването. Анкара вече сложи ръка на този случай. Започнаха законови процедури. Ще бъдат взети и дисциплинарни мерки. Ще направим всичко, което трябва." – думи на директора на сигурността на Анталия, цитирани от „Хюриет".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай