Четвъртък,

Турски министър обвини мъжете за домашно насилие

От: Мартина Суботинова -
A
A
A

Вътрешният министър  на Турция Сюлейман Сойлу заяви, че 234 жени са били убити между януари и 20 ноември в случаи на домашно насилие.

„Обръщам се към мъжете. Опомнете се. Можете да бъдете по-силни от физическа гледна точка от жените, но това е срам за всички вас. Не знам какво се опитвате да докажете ”, каза министърът на конференция за полицията в столицата Анкара за борба срещу домашното насилие и насилието над жени.

Домашното насилие е трънлив проблем за Турция, където десетки жени се избиват всяка година от ръцете на техните съпрузи или роднини, било заради опетняването на така наречената „чест“ чрез развод или изневяра, или заради незначителни битови въпроси. Изкривеното патриархално мислене сред мъжете е един от основните фактори, водещи до убийствата и насилието, според активистите.

Сойлу заяви, че продължават да предприемат нови мерки за разрешаване на проблема, с промени в разпоредбите и работата на терен, разширявайки обхвата и персонала на местните служители на реда, специализирани в домашното насилие и насилието над жени.

Той заяви, че 3000 жени полицаи са наети за по-добра комуникация с жертвите на насилие и е представено ново приложение, наречено KADES. Приложението, съкратено от системата за уведомяване за спешна помощ за жени на турски език, работи като паник бутон за жертвите на домашно насилие, като алармира служителите на реда.

До момента над 620 000 души са изтеглили приложението и са получили 48 686 обаждания.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички