Турската опозиция дава мощна подкрепа на Ердоган, причината

Ако Швеция и Финландия искат да станат членове на НАТО, да действат срещу ПКК

Турската опозиция дава мощна подкрепа на Ердоган, причината | StandartNews.com

Опозиционната турска "Добра партия" ще подкрепи политиката на правителството за НАТО, ако тя има за цел елиминирането на нелегалната групировка ПКК (Кюрдската работническа партия) в Европа, заяви днес лидерката на формацията Мерал Акшенер, цитирана от в. "Хюриет дейли нюз".

Ако имате за цел да елиминирате ПКК от Европа, пътят е ясен. Ще застанем зад вас. Ако обаче целта ви е засилване на напрежението, наш дълг е да Ви спрем, каза Акшенер, която говори пред членовете на партията си в парламента.

Същевременно тези, които очакват проява на добра воля от страна на Турция за членството на Швеция и Финландия в НАТО, трябва първо да се запитат дали знаят какви са техните намерения (на Стокхолм и Хелзинки), посочи лидерката на "Добра партия".

Смятаме, че това решение трябва да бъде взето, като се имат предвид нашите национални интереси, каза Акшенер.

Първо трябва да бъде сложен край на присъствието на ПКК в Европа. Ако Швеция и Финландия искат да станат членове на НАТО, за да се защитят, те трябва да действат срещу групировката ПКК, която ги използва, те трябва да сложат край на присъствието на терористичната организация в страните им, добави тя.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган миналата седмица заяви, че Анкара няма да подкрепи присъединяването на Швеция и Финландия към НАТО, докато не променят позицията си към терористичните организации, в частност към ПКК.

Няколко дни по-късно източник от НАТО съобщи за агенция ДПА, че Турция е блокирала началото на преговорите за присъединяване към НАТО за Финландия и Швеция.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай