Туристите масово напускат Гърция, какво се случва

Извънредно положение в Гърция

Туристите масово напускат Гърция, какво се случва | StandartNews.com

Поради големите пожари, туристите напускат Гърция. Навсякъде има гъст дим, трудно се диша. Така описват ситуацията родни туристи, побързали да се приберат от гръцките курорти.

Баирите които се спускат от Родопите, горят с различна интензивност. Местните власти искат помощ от правителството.

Доста родни туристи са били предупредени още в неделя да се евакуират. Предвижването е било трудно, но магистралата все пак отворена. Гръцките власти обявиха снощи извънредно положение в района, където продължава да гори пожар вече трети ден, съобщи гръцката национална телевизия ЕРТ, цитирана от БТА.

Най-силно бушуват в село Монастираки, като в борба със стихията са включени и противопожарни самолети. До момента са евакуирани 12 села, изпепелени са къщи, църква, горят хиляди декари горски обработваеми площи. Огънят е опустошил животновъдни ферми и пчелни кошери.

За днес е обявена висока опасност от пожари в областите Атика, Евбея, Арголида, Коринт и Беотея.

По информация на българското външно министерство магистрала “Егнатия одос” в посока България остава затворена. Движението към ГКПП “Капитан Петко войвода” се осъществява по стария Национален път от летището на Александруполис през Ферес.

От там съобщават, че по информация от гръцките власти заради бедствието е възможно да се наложи да бъдат отваряни и затваряни пътни участаци във всеки един момент, затова препоръчват преди пътуване да се проверява информацията на дадения маршрут. МВнР препоръчва да бъде използван маршрута през ГКПП “Маказа” за по-голяма сигурност.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай