Четвъртък,

Църквите в Гърция наваксват за Великден

От: Рачо Рачев, сн. БГНЕС -
A
A
A

Манастирите и църквите в Гърция се подготвят тази вечер да отбележат Възкресение Христово, което беше забранено по време на празниците като част от мерките срещу коронавируса.

Гръцките духовници призоваха да се спазват всички противоепидемични мерки.

Украсяват църквите и манастирите в Гърция за празника тази вечер. Във всички църковни храмове ще се отслужи Великденска литургия. Ще се обяви тържествено "Христос Воскресе" с биене на камбани и предаване на Благодатния огън.

Строгите ограничителни мерки поставиха под забрана отбелязването на Великденските празници, което според проучване в страната, е било най-тежката мярка, наложена срещу коронавируса.

В църквите са поставени ограничителни знаци, за да се спази задължителната дистанция. Ще се охраняват също и местата около църквите, защото се очакват много вярващи тази вечер да присъстват на литургията.

Носенето на маска в църквите е задължително, но се препоръчва на вярващите отвън също да спазват всички мерки за дистанция, а възрастните хора да носят маски.

Гръцката православна църква уточнява в специално обръщение към вярващите, че избра днешния ден за отбелязване на Великден преди да приключат 40 дни от Възкресение.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички