Ципрас реже парите на министрите

Ципрас реже парите на министрите | StandartNews.com

Гръцкият премиер Алексис Ципрас смята да премахне данъчните облекчения на депутатите и да ореже министерските заплати, съобщи Френс Прес. "Политическата система трябва да отговаря на чувствата на обществото", каза Ципрас на министрите от кабинета си. Той добави, че ще се създаде закон, който ще "елиминира данъчните облекчения за народните представители и ще рационализира заплатите на министри и директори на държавни агенции".

"Тази инициатива освен символично значение ще има и икономически резултати", смята Ципрас. Планът му е да се премахне 25-процентното данъчно облекчение върху заплатите на депутатите, а възнагражденията на министрите и висшите държавни чиновници ще бъдат намалени с 15%.

Източник от Брюксел пък заяви, че преговорите между кредиторите и Гърция по третата спасителна програма могат да бъдат завършени още утре. Досега ЕК многократно заяви, че се надява да направи първия транш за Гърция още преди 20 август, когато изтича падежът на гръцки облигации на стойност 3,4 млрд. евро, държани от ЕЦБ. Този сценарий може да бъде изпълнен, ако преговорите приключат до сряда и документът още тази седмица бъде одобрен от парламента в Атина. Третата спасителна програма ще бъде в размер на 82-86 млрд. евро и ще продължи три години. Гърция ще получава парите на траншове, според проведените структурни реформи, както бе и при предишните програми.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай