Ципрас: Не унижавайте Гърция

Ципрас: Не унижавайте Гърция  | StandartNews.com

Гръцкият премиер Алексис Ципрас призова международните кредитори да не налагат унизителни условия в момент, в който страната му се нуждае спешно от пари, за да се измъкне от финансовата криза.

Ципрас призна, че преговорите са в "критичен" момент, но добави, че предложенията на кредиторите "не са реалистични",

Министър-председателят информираше гръцкия парламент, като в същото време в самата лява партия СИРИЗА се надигат срещу предложенията на кредиторите. Малко по-рано в петък Атина отложи вноската си от 300 милиона евро по дълга си към Международния валутен фонд (МВФ).

Ципрас описа съвместния план на ЕС и МВФ като "лош момент за Европа" и "лош трик за преговори". Той обвини кредиторите на Гърция в сериозно отказване от приетите в последните месеци мерки. Той премиерът заяви, че не вижда как с последното предложение ще се сложи край на режима на строги ограничения.

"Кризата, в случай на провал на преговорите за постигане на споразумение между Гърция и кредиторите й, ще засегне цяла Европа", заяви Ципрас и добави, че в Европа има различни гледни точки и не всички държави подкрепят опитите за "удушаване на Гърция и гръцкото правителство".

"Тази битка засяга не само Гърция. Тази битка засяга всички нации в Европа и нейното бъдеще. Тези, които мислят, че наказването на Гърция ще засегне само нея, грешат. Грешат и тези, които се опитват да разделят Европа", заяви още премиерът на Гърция.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай