Четвъртък,

Трус в Москва! Хага издаде заповед за втори арест

От: Агенция Стандарт -
3587
Трус в Москва! Хага издаде заповед за втори арест
A
A
A

Международния наказателен съд в Хага съобщи, че е издал заповед за арест и срещу Мария Лвова-Белова, комисар на президента на Русия по правата на детето, по подобни обвинения, предаде БГНЕС.

Москва отново отхвърли заповедите като "невалидни".

Законодателният орган на МНС заяви, че съжалява за "заплахите" срещу трибунала във връзка с издадената от него заповед за арест на руския президент Владимир Путин за военни престъпления. Според нидерландски медии бившият руски президент Дмитрий Медведев е говорил за насочване към Хага на хиперзвукова ракета като акт на отмъщение за заповедта за арест на Путин.

От Москва заявиха, че е започнало наказателно разследване срещу прокурора на МНС Карим Хан и няколко съдии заради "незаконното" решение да се поиска арест на Путин заради войната в Украйна.

Председателството на Асамблеята на държавите - страни по Конвенцията, която обединява 123-те държави членки на МНС, заяви, че е имало "заплахи срещу Международния наказателен съд, както и обявени мерки срещу неговия прокурор и съдии".

"Председателството на асамблеята изразява съжаление за тези опити да се попречи на международните усилия за осигуряване на отговорност за действия, които са забранени от общото международно право", се казва в изявлението.

Асамблеята "потвърждава непоколебимата си подкрепа за Международния наказателен съд", се казва в документа.

Международният наказателен съд обяви заповед за арест на Путин за предполагаемо незаконно депортиране на украински деца, което е военно престъпление. Хан заяви пред АФП, че броят на предполагаемите депортации "наброява хиляди".

По данни на Киев след инвазията на 24 февруари 2022 г. в Русия са депортирани над 16 000 украински деца, като се твърди, че много от тях са настанени в институции и приемни семейства.


Всички новини от категория Свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com