Трус на Острова! Ключов министър уволнен само след 40 дни на поста

Куаси Куартенг прекъсна срещата си с МВФ и Световната банка, за да се срещне с премиера Лиз Тръс

Трус на Острова! Ключов министър уволнен само след 40 дни на поста | StandartNews.com

Ключов съюзник на британския премиер Лиз Тръс - министъра на финансите - за когото се твърди, че е и неин съсед в Гринуич - е извън топ екипа на премиера само седмици след началото на работата - по-малко от 40 дни.

Министърът на финансите Куаси Куартенг се срещна преди минути с премиера Лиз Тръс на "Даунинг стрийт" 10, след като прекъсна посещението си в САЩ  за срещата на МВФ и Световната банка и отлетя обратно за Лондон.

В писмо, с което потвърди, че е уволнен, Куартенг обяви, че подкрепя икономическата визия на Тръс и каза, че ще продължи да я подкрепя и извън правителството.

По-рано източник от"Даунинг стрийт" 10 каза на Би Би Си (BBC), че Тръс смята, че канцлерът "върши отлична работа".

Какво се случи в Лондон и защо, пише dir.bg.

Суперлативите се използват прекалено често в политическите репортажи, но това е наистина удивително. Лиз Тръс и Куаси Квартенг са стари приятели и от едно и също крило на Консервативната партия. Това, което са опитали по отношение на политиката, е в основата на техния възглед за политиката. И все пак цялата им политическа програма е готова и сега финансовият министър е "аут", пише политическият анализатор на Би Би Си (BBC) Крис Мейсън.

Само три седмици,след като дойде на власт министърът на финансите Куаси Куартенг отприщи исторически намаления на данъците и най-голямото увеличение на заемането на средства от 1972 г. в т.нар. мини-бюджет, който според вдъхновителя му трябва да увеличи икономическия растеж. 

Корпоративният данък трябваше да се повиши от 19% на 25% през следващата година, докато Куартенг не обяви, че ще замрази ставката с неговия мини-бюджет. Но има предположения, че правителството вече може да се реши да повиши данъка, което би било голям обрат, отбелязва Би Би Си.

Министрите вече дадоха заден от плана за премахване на горната граница на данъка върху доходите, според която най-добре платените ще бъдат облагани с 45 пенса за всеки паунд.

Мини-бюджетът също така се ангажира да отмени неотдавнашното увеличение на  задължителното Национално осигуряване, при което работниците и работодателите трябва да плащат допълнително 1,25 пенса на всеки паунд.

Беше обещано да се намали основната ставка на данъка върху доходите от 20% на 19% от следващия април.

Сред другите обещания са намаляване на гербовия налог за купувачите на имоти в Англия и Северна Ирландия, както и премахване на тавана за бонусите на банкерите.

В един момент Лиз Тръс преосмисля планираните намаления на данъците, които предизвикаха сътресения на финансовите пазари. Премиерът беше подложена на натиск да промени курса на икономическия пакет, който разтревожи пазарите - предизвика срив на паунда, като някои инвеститори и собствените й законодатели я призоваха да отмени плана на обща стойност 43 милиарда бр. лири (48 милиарда щ. долара) необезпечени с приходи.

Сега се очаква пресконференцията на Тръс по-късно днес в очакване правителството да отмени повече от намаленията на данъците, обявени в мини-бюджета на Куартенг.

  

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай