Труден старт на преговорите САЩ - Китай

В разговорите участва и съветникът по националната сигурност на президента Джо Байдън - Джейк Съливан

Труден старт на преговорите САЩ - Китай | StandartNews.com

Трудно начало беляза разговорите на високо равнище между Китай и САЩ в Анкъридж в американския щат Аляска, коментира Ройтерс. След като американският държавен секретар Антъни Блинкън обвини Китай, че с действия си застрашава световния ред, основаващ се на правила, висшият китайски представител Ян Цзечъ също отправи остри критики към САЩ.

Той каза, че САЩ използват военна мощ и финансово надмощие, за да упражняват натиск върху други страни. Според него САЩ също така злоупотребяват с понятието за национална сигурност, за да застрашават бъдещето на международната търговия. Ян Цзечъ обвини САЩ, че подстрекават някои страни да нападат Китай. Той каза, че Синцзян, Хонконг и Тайван са неделима част от китайската територия.

Висшият китайски дипломат заяви, че САЩ могат да се представят по-добре в областта на човешките права. Той каза, че ситуацията с човешките права в САЩ е влошена и че чернокожите американци са избивани в САЩ, допълва БТА и БНР.

Ян Цзечъ заяви, че САЩ трябва да гледат собствените си вътрешни дела, а Китай ще гледа своите си вътрешни дела. Той заяви, че ако САЩ искат да имат вземане-даване с Китай, то те трябва да го направят по правилния начин. „Нищо не може да задуши и потисне Китай“, заключи Ян Цзечъ.

Той предупреди, че Китай ще вземе твърди мерки в отговор на американските намеси в китайските вътрешни дела, допълва Франс прес. „Китай е твърдо против американските намеси във вътрешните дела на Китай. Ние изразяваме нашето най-силно противопоставяне на тези намеси и ще вземем твърди мерки в отговор“, каза той и препоръча на САЩ да изостави „манталитета от времето на Студената война“.

Още преди началото на срещата високопоставен представител, пожелал да остане анонимен, каза, че се очаква разговорите в Анкъридж да бъдат много трудни.

В началото на срещата американският държавен секретар каза: „Ще дискутираме въпроса за нашите най-дълбоки безпокойства относно действията на Китай в Синцзян, Хонконг, Тайван, за кибератаките срещу САЩ и за икономическата принуда срещу нашите съюзници“.

„Всяко едно от тези действия застрашава основаващия се на правила ред, който гарантира световната стабилност. Ето защо не става дума само за вътрешни въпроси и ние чувстваме, че сме длъжни да говорим за всичко това“, допълни Блинкън.

В разговорите участва и съветникът по националната сигурност на президента Джо Байдън - Джейк Съливан, който каза, че САЩ не искат конфликт с Китай, но добави, че страната му ще се бори винаги заради „нашите принципи, нашия народ и за нашите приятели“.

От китайска страна освен Ян Цзечъ в разговора участва и външният министър Ван И. Разговорите продължават и днес.

Но още в първия ден САЩ обвиниха Китай в демагогия, в това че привилегирова театралниченето вместо дебатите по същество, предадоха световните агенции, като се позовава на неназован американски представител, намиращ се в Анкъридж. За най-висшия китайски представител - Ян Цзечъ, американският представител каза, че той незабавно е нарушил протокола с дълга встъпителна реч вместо изказване в рамките на предвидените две минути.

Но поне бе изпълнено обещанието на двете страни да си кажат всичко. Те го направиха, като по този начин демонстрираха непреодолими различия и безмилостна конфронтация между двете световни сили, отбелязва АФП.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай