Търпение. Ваксината идва догодина

Това каза Урсула фон дер Лайен

Търпение. Ваксината идва догодина | StandartNews.com

Европейската комисия предупреди днес, че страните от ЕС не могат да се надяват на ваксинация срещу коронавирус преди края на тази година и че тя може да започне най-рано напролет.

"Може да отнеме до края на годината една от фармацевтичните компании може да стигне до този етап" (на последни клинични изпитания на ваксина- б.р.) - каза председателката на Комисията Урсула фон дер Лайен на съвместна пресконференция с вирусолога проф. Петер Пиот, шеф на Лондонското училище по хигиена и тропическа медицина. "Ще отнеме време да бъде потвърдено, че една ваксина е ефективна и безопасна".

"Ваксината не е чудо, което ще промени всичко за един ден. Тя е светлина в края на тунела", каза Фон дер Лайен. "Тази година Коледа ще бъде друга Коледа", добави тя, отговаряйки на въпрос за това дали ограничителните мерки  ще направят невъзможно за европейците да пазаруват и да прекарат празника както обикновено.

По думите ѝ в най-добрия сценарий първите пратки от евентуалната бъдеща ваксина ще стигат до между 20 милиона и 50 милиона европейци месечно, започвайки от идния април, а ЕС ще осигури 700 милиона дози за цялата следваща година - количество, което стига за неговите под 500 милиона граждани и за дарения на страни с нисък и среден доход на глава от населението.

Пиот, който е един от водещите специалисти в света по ХИВ и СПИН, каза, че ваксината е единственият надежден от четири начина човечеството да излезе от коронакризата.

Другите три са вирусът сам да мутира, така че да спре да заразява; колективният имунитет, който би отнел много време и милиони жертви; дълги затваряния, които биха довели до икономическа катастрофа.

"Положението е много сериозно и може да се влоши, ако не се вземат мерки", каза той, визирайки нови ограничения както през пролетта.

Фон дер Лайен и Пиот подчертаха, че носенето на маски, спазването на дистанция, поддържането на лична хигиена и избягването на населени затворени помещения може да спаси стотици хиляди животи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай