Тръмп обещава голяма сделка на Джонсън

Британският премиер се кани да не плати на ЕС сметката за Брекзит

Тръмп обещава голяма сделка на Джонсън | StandartNews.com

Американският президент Доналд Тръмп е заявил по време на работната закуска с британския премиер Борис Джонсън, че САЩ ще сключат с Великобритания голяма търговска сделка, предаде Ройтерс. Това стана по време на срещата на върха на държавите от Г-7, която се провежда във френския град Биариц.

Засега обаче не е ясно какво има предвид Тръмп, който преди разговора похвали своя събеседник. "Джонсън е точният човек за премиер за Брекзит и ще може успешно да изведе страната си от Европейския съюз", заяви американският президент.

След разговора Джонсън заяви, че страната му подкрепя "търговски мир" пред сегашната търговска война и че не подкрепя митата.

"Поздравявам президента за всичко постигнато от американската икономика, фантастично е да се види това. Нашето виждане за търговската война е че подкрепяме търговски мир. Като цяло не харесваме митата", изтъкна британският премиер. Той отбеляза, че Великобритания се е възползвала от три века свободна търговия, на което Тръмп отвърна: "А последните три години?".

Американският държавен глава пък заяви, че не очаква никакви проблеми за съставяне на търговско споразумение с Великобритания за след Брекзита.

"Те няма да си нахлузят веригата на котвата около крака", посочи Тръмп, явно имайки предвид Европейския съюз. "Не очакваме никакви проблеми", допълни той.

Тръмп отрече информацията за напрежение между лидерите на Г-7, като изтъкна, че всички се разбират много добре, предадоха Ройтерс и ДПА.

"Преди да пристигна във Франция фалшивите и отвратителни медии казваха, че отношенията с другите 6 страни от Г-7 са много напрегнати и че двата дни на срещата ще бъдат катастрофа", написа Тръмп в Туитър малко преди да се срещне с Джонсън.

"Е добре, имаме много добри срещи, ръководителите се разбират много добре, а нашата страна икономически се справя страхотно", допълни той.

По-рано пък изтече информация, че британският премиер планира да предупреди европейските лидери, че няма да изплати 30 милиарда лири (37 милиарда долара), предвидени в споразумението за Брекзита, ако те не приемат промяна на условията на сделката

Ако Великобритания напусне ЕС без споразумение, според британските юристи правителството в Лондон ще трябва да плати на Брюксел само 9 милиарда лири (11 милиарда долара) вместо 39 милиарда (48 милиарда долара), съобщава "Мейл он сънди". Това се дължи на факта, че няма да има разходи, свързани с преходния период.

Според британският вестник при липса на компромис по въпроса за условията на Брекзита съгласуваната с Брюксел сума може да бъде съкратена дори до 7 милиарда лири (8,6 милиарда долара).

Британският премиер Борис Джонсън обеща да напусне ЕС без споразумение на 31 октомври, ако Брюксел не приеме главното искане на Лондон - да изключи от спроазумението предпазната клауза за Северна Ирландия.

Говорител на британското правителство пък отрече твърденията, че правителството обмисля да прекъсне работата на парламента през септември, за да попречи на депутатите да обсъждат Брекзита.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай