Тръмп: Време е за оптимизъм

Без да назовават имената си, Доналд Тръмп и Грета Тунберг влязоха в словесен двубой

Тръмп: Време е за оптимизъм | StandartNews.com

50-о юбилейно издание на Световния икономически форум се откри днес в швейцарския град Давос. Климатични изменения, увреждане на околната среда и устойчив свят - това вероятно ще бъдат най-често споменаваните изрази до края на събитието.

Изявите на младата екоактивистка Грета Тунберг и американския държавен глава Доналд Тръмп предизвикаха най-голям интерес. Без да назовават имената си, двамата влязоха в словесен двубой.

В речта си пред форума Тръмп обяви, че САЩ процъфтяват, че икономиката е в блестящо състояние, че страната се радва на най-чистите въздух и вода. Похвали търговските сделки на Вашингтон с Китай, Мексико и Канада и ги даде като пример за търговията през 21 век - сключените търговските споразумения са честни и реципрочни, добави той.

Обяви, че страната ще се включи в инициатива за засаждане на 1 трилион дървета. Тръмп каза още, че не е време за песимизъм, и че предсказанията за апокалипсис са преувеличени.

"Време е за оптимизъм. Страхът и съмненията не се добри съветници. Време е за огромни надежди и радост и оптимизъм в действията. Време е да прегърнем възможностите на утрешния ден. Трябва да отхвърлим предсказанията на вечните пророци за гибел и апокалипсис", категоричен бе президентът на САЩ.

В публиката присъстваше Грета Тунберг и явно това беше адресирано към нея, защото малко след речта на Тръмп, екоактивистката участва в дискусия "Избягване на климатичен апокалипсис."

В собствената си реч пред форума отново беше безпощадна към световните лидери - за една година нищо не е направено, каза Тунберг. Ние получаваме "празни думи и обещания". Според нея действията за намаляване на температурата в световен мащаб трябва да започнат незабавно, а всички, подписали Парижкото споразумение, се провалят в постигане на заложените е него градус и половина по-ниски температури.

"Никоя политическа идеология или икономическа структура не успя да се справи с извънредната ситуация, свързана с климата и околната среда, и да създаде сплотен и устойчив свят. Защото светът, в случай че не сте забелязали, в момента гори!", каза шведката.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай