Тръмп: Французите щяха да говорят немски, ако не бяха САЩ

Американският президент възмутен от идеята за обща европейска армия

Тръмп: Французите щяха да  говорят немски, ако не бяха САЩ | StandartNews.com

Американският президент Доналд Тръмп рязко разкритикува френския си колега Еманюел Макрон заради неговата подкрепа на идеята за създаване на обща европейска армия. "По време на Първата и Втората световна война французите са започнали да учат немски в Париж, докато САЩ не са дошли на помощ",  написа ехидно Тръмп в Туитър, припомняйки за агресията на Германия.

Преди това той напомни как Макрон е предложил ЕС да създаде собствена армия, която да защити Европа не само от Русия и Китай, но и от САЩ.  Според Тръмп по-разумно е европейските съюзници на Вашингтон в НАТО да увеличат финансовото си участие в бюджета на алианса. Стопанинът на Белия дом вече предупреди многократно лидерите на европейските държави, че ще трябва да си плащат, за да получат американска военна защита. 

Междувременно стана ясно, че Тръмп се кани да уволни министъра на вътрешната сигурност на САЩКирстен Нилсен. Според вестник "Вашингтон пост" президентът е силно недоволен от изявите на Нилсен. Американският лидер е отменил планирана визита на границата с Мексико, за да инспектира изпратените там въоръжени сили. Той трябваше да бъде придружаван от Нилсен.

Президентът на САЩ казал пред свои съветници, че иска да замени секретаря. Тя може да напусне поста, според изданието, през следващите седмици или по-рано.

Секретарят по вътрешната сигурност е отговорен за защитата на границите на страната и прилагане на имиграционните закони.

Само преди по-малко от седмица Тръмп  отстрани главния прокурор Джеф Сешънс.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай