Вторник,

Тръмп бесен. Проговори за обиска

От: СТАНДАРТ -
4219
Тръмп бесен. Проговори за обиска
A
A
A

Бившият американски президент Доналд Тръмп проговори за обиските на ФБР в дома му. Той пусна гневно съобщение в в социалната мрежа Truth.

По време на обиска в резиденцията на Тръмп служителите на ФБР иззеха, наред с други неща, три негови паспорта, единият от които е с изтекъл срок на валидност.

"Това е атака срещу политически опонент на невиждано досега ниво в нашата страна. Трети свят!" - пише бившият президент на САЩ и нарича случилото се кражба, съобщи Fox News.

Вероятно става дума за обикновен паспорт, един документ от същия вид с изтекъл срок на валидност и специално издаден паспорт. Според уебсайта на посолството на САЩ паспортите със специален режим на издаване са предназначени, наред с другото, за дипломати или други държавни служители - за пътуване в чужбина по служебни въпроси.

На 8 август федерални агенти претърсиха резиденцията "Мар-а-Лаго" във Флорида. През февруари Националната администрация на САЩ по архивите и документацията изказа предположение, че Тръмп е изнесъл от Белия дом 15 кашона с документи, включително класифицирани, когато е напуснал поста си. По-късно документите са върнати, но Министерството на правосъдието издава заповед за обиск на служители на ФБР, за да се увери, че в имота не са останали никакви документи.

Според опис на иззетите документи федералните агенти са се интересували от 11 комплекта документи в резиденцията на Тръмп, някои от които са били обозначени като "поверителни", "секретни", "строго секретни" и "поверителна класифицирана информация".

ФБР подозира Тръмп в нарушаване на Закона за шпионажа, съобщи Politico в средата на август. Подобно решение беше взето и от Камарата на представителите на САЩ, която призова Националната разузнавателна служба на страната да разследва бившия президент за нарушения на закона за шпионажа. "Поведението на бившия президент Тръмп потенциално излага националната ни сигурност на сериозен риск", се казва в писмото до ръководителя на агенцията Аврил Хейнс.


Всички новини от категория Свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички