Трите сърца на Мандела

Борбата му срещу апартейда проваля първия му брак, намира щастието едва на 80-годишна възраст

Трите сърца на Мандела | StandartNews.com

Претория. Известен като романтик и любител на жените, легендарният борец срещу апартейда, Нелсън Мандела, който си отиде на 5 декември, успява да открие любовта едва към края на жизнения си път. След два неуспешни брака, но все още с прелъстяващ чар, лидерът се жени навръх 80-тия си рожден ден, а избраницата му е Граса Машел, вдовицата на президента на Мозамбик, Самора Машел. "Чувствам се на седмото небе. Разбира се, не съм толкова енергичен, колкото един млад мъж, но се чувствам много добре", казва на приятелите Тата Мадиба, след като казва "да" на 28 години по-младата от него възлюблена. Това закъсняло щастие и спокойствието, което настъпва в личния живот на Мандела чак през юли 1998 г., когато той вече се пенсионира, са наградата му за дългите години, изпълнение с непрестанни борби.

Животът на Мандела е белязан от много лични премеждия дълго време преди той да се превърне в "баща на нацията". Още в детството си, когато се казва просто Холилала, което на езика на племето му, коза, означава "този, който дърпа клона на дървото" или "пакостник", той бързо печели симпатиите на нежния пол. Първата му учителка, госпожица Мдингане, е впечатлена от самоувереността на този малък човек и му дава английското име Нелсън, кръщавайки го на престижния адмирал на британската флота лорд Нелсън. За съжаление, детското безгрижие бързо приключва. Бъдещият президент е изключен от университета на Форт Хеър в Алис, а настойникът му Джонгинтаба обявява, че му е уговорил брак. "Моят настойник реши, че е време да се оженя. Той не беше демократ и не смяташе за нужно да говори с мен за това. Избра момиче, пищно и достойно, беше платил зестрата и организира сватбата. Реших да замина за Йоханесбург.", пише Мандела в автобиографията си.

Именно бягството от женитбата му помага да срещне първата си любов. Евелин Уейз е братовчедка на Уолтър Сисулу, който се превръща в един от най-верните другари на Мандела в Африканския национален конгрес. Тя дарява Нелсън с 3 рожби по време на 12-годишния им брак. Въпреки че Евелин е братовчедка на един от големите активисти на АНК и съпруга на техния водач, тя е далеч от техните разбирания за борба в името на каузата. Най-големият проблем обаче се оказва, победата на Националната партия през 1948 г., която подкрепя и расовата сегрегация. Стартът на политическата кариера на Мандела и борбата срещу апартейда поставят началото на края на първият му брак. Докато той дейно се занимава с различни инициативи и все по-често отсъства от дома, младата Евелин започва да има съмнения относно верността на своя съпруг. И се оказва права, когато разбира, че политическият деец има любовница - една от приближените му в Африканския национален конгрес. Скоро след това, тя открива и втора изневяра, която слага край на взаимоотношенията им. Жената, която става причина за развода им се превръща и във втората г-жа Мандела - Уини.
Спомените за този период, които Мадиба описва в своята автобиография доста се различават от версията на първата му съпруга. Според него между тях са съществували непреодолими различия, а тя е поискала от него да избира между нея и АНК, тъй като Евелин не е разбирала политическата му ангажираност. Това го подтиква да се престраши да покани Уини на обяд в един индийски ресторант, който тогава е бил едно от малкото места, където са обслужвали африканци. На тази среща Мандела осъзнава, че иска младата активистка, също от АНК, да бъде негова съпруга и съвсем скоро подава молба за развод.

Подобно на съпруга си, Уини е описвана като амбициозна и с борбен характер. Затова говори дори моминското й име - Номзамо, което означава "този, който преодолява изпитания". Също като мъжа си в тийнейджърските си години тя бяга от родителите си, които искат тя да сключи уговорен брак. Осемнадесет години по-млада, тя е само на 20 г., когато се запознава с човека, който вече се е превърнал в "живата легенда" на "небялата общност" на Южна Африка. От самото начало бъдещата г-жа Мандела знае, че ако сподели живота си с този изключителен човек, ще трябва да жертва много неща в името на каузата. "Аз се омъжих за борбата, за освобождението на моя народ", спомня си Уини за сватбата. Съдбата на Мадиба поднася на съпругата му най-голямото изпитание - да чуе присъдата му на доживотен затвор. Уини успява да запази самообладание и решава просто да запази парче от сватбената им торта, което Нелсън дори не е успял да изяде, надявайки се да го опитат заедно след като излежи наказанието си. Въпреки "раздялата", комуникация само чрез писма и редките кратки посещения в затвора, Уини успява да дари съпруга си с две деца. Славата на съпруга й, който е осъден заради борбата за каузата, дава на втората г-жа Мандела прозвището "майка на нацията". Излизайки от затвора обаче той разбира за амбициите й за големи богатства, за обвинението, че нейни охранители са виновни за смъртта на 14-годишно момче и за любовник, с когото тя е заминала тайно в САЩ, докато той е прекарвал последните си години зад решетките. Борецът за равенство отново е свободен, но казва, че се чувства "най-самотния човек на света" след развода си.

Малко след освобождаването си Мандела посещава Мозамбик за да покаже моралната си подкрепа на вдовицата на президента Самора Мишел, който умира в мистериозна самолетна катастрофа. Така той среща "най-лъчезарната жена" в живота му и това щастие е невъзможно да остане дълго скрито. Граса Мишел и Нелсън Мандела се женят в деня, в който той празнува 80-тия си рожден ден. За да отбележат и двете събития - брачния съюз и годишнината - на празника са поканени Майкъл Джексън, Стиви Уондър, Наоми Кембъл и стотици други престижни гости от целия свят. Свидетелите на щастието на младоженците не се съмняват и за момент, че Граса ще е тази, която ще остане до Мадиба до края. Самият той споделя, че вече може да поеме към най-голямото пътуване - това във вечността - с усмивка на уста.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай