Три европейски държави повличат крак. Държавата плаща очилата

Социалната мярка се прилага дори в Руанда

Три европейски държави повличат крак. Държавата плаща очилата | StandartNews.com

Революция в социалното осигуряване. Три водещи европейски държави взеха решение да покриват разходите за очила на своите граждани.

Наскоро испанският министър на здравеопазването Моника Гарсия изрази намерението да включи очила и контактни лещи като допълнително предимство на социалното осигуряване, така че гражданите да не трябва да плащат тези разходи директно от джоба си. Мяркате  вече се прилага в други европейски страни, предаде manager.bg. И разказа чуждия опит.

Франция

Френската държава е една от онези, които включват разходите за очила и контактни лещи на гражданите в социалното си осигуряване. L'Assurance Maladie покрива диоптрични очила, както рамката, така и лещите, в рамките на здравното осигуряване с медицинска рецепта от януари 2020 г.

Трябва да се има предвид, че възстановяване на цената на очилата се постига само ако са изпълнени определени условия. Например, „безплатният достъп до рамки е възможен само за рамки, чиято цена е по-малка или равна на 30 евро“, като трябва да получите и рецепта, която определя нивата на диоптъра за двете очи.

Освен това трябва да спазвате периодите за подновяване, които се регулират от възрастовите групи. Хората до шест години няма да могат да получат други очила, покрити от социалното осигуряване, докато не изтече период от една година (може да се намали до шест месеца), както и хората между 6 и 16 години. За лица над 16 години срокът за подновяване е две години.

Великобритания

В Обединеното кралство помощ за заплащане на очила се предоставя и на хора, които отговарят на определени изисквания за доходи, както и на определени възрастови групи, като тези под 16 години или студенти до 18 години, наред с други граждани.

От друга страна, Националната здравна служба (NHS) предлага безплатни прегледи на зрението за граждани и дори може да предостави възможност за получаване на помощ за очила, дори ако гражданинът не принадлежи към една от посочените групи от населението.

"Разберете дали имате право на безплатен тест на зрението на NHS или ваучер за оптика, за да си помогнете за намаляване на цената на очилата или контактните лещи", посочват те на официалния си уебсайт, където добавят също, че работят за "идентифициране дали има групи от пациенти, които пропускат тестване на зрението и да се гарантира, че всеки има достъп до тест на зрението, ако има нужда от такъв".

Германия

В рамките на европейските страни Германия също включва в системата на общественото здравеопазване (GKV) помощи за намаляване на разходите за лечение с оптометрия за определени групи от населението. По-конкретно, тя е предназначена за деца и младежи под 18 години, както и за възрастни, които имат сериозни проблеми със зрението.

Други държави извън Европа

Случаят с Руанда е поразителен, първата страна с ниски доходи, която успя да включи безплатни оптометрични услуги за всички свои жители през 2018 г. Всъщност, гражданите могат да посещават безплатни прегледи, при които професионалистите могат да предписват очила на пациентите, които се покриват като обезщетение благодарение на включването на страната в програмата Vision for a Nation - фондация с нестопанска цел, която отговаря за местните услуги за грижа за очите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай