Трети ден на стачка във френските железници

Трети ден на стачка във френските железници | StandartNews.com

Париж. Железничарите във Франция стачкуват за трети пореден ден. Техните протестни действия срещу реформите в сектора започнаха в сряда и най-вероятно ще продължат до понеделник, предаде агенция Франс прес.

Сериозен хаос в разписанията на влаковете имаше през първия ден от стачката, в четвъртък положението се подобри, но за жалост на пътниците това не продължи дълго. По Северните и Атлантическите линии са се движели средно половината високоскоростни влакове, показва информация на ръководството на Френската национална железопътна компания Ес Ен Се Еф.

Вчера и днес обаче в района на Париж се движат средно една трета от композициите, което затруднява плановете на хората, ползващи предимно влакове.

Правителството трябва да се откаже реформата, която предвижда събирането в една холдингова структура на Френската национална железопътна компания и националния оператор на железопътната мрежа Ер Еф Еф и запазването им като отделни юридически лица, смятат синдикатите. Те настояват двете компании да се слеят в едно, но правителството да поеме фирмените им задължения, които са близо 40 милиарда евро. Хората се притесняват и от бъдещи съкращения на служителите.

"Ние представихме своите искания, сега думата имат властите. Готови сме за диалог, но изглежда, че правителството не ни чува", каза по-рано днес Жилбер Гарел, който е представител на един от профсъюзите на железопътните работници, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай