Трета световна? Зловеща прогноза от НАТО

Ако нещата тръгнат зле, може да станат страшно зле, каза Столтенберг

Трета световна? Зловеща прогноза от НАТО | StandartNews.com

Зловеща прогноза за нова, голяма война в Европа направи генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в интервю, разпространено и цитирано от АП.

Войната в Украйна може да се излезе от контрол и да се превърне във война между Русия и НАТО, коментира Столтенберг, предаде БТА.

"Ако нещата тръгнат зле, може да станат страшно зле", казва той пред Норвежката радиотелевизионна компания.

"Това е ужасна война в Украйна. Това е също война, която може да стане цялостна война, която да премине в голяма война между НАТО и Русия", констатира той, но добавя, че алиансът "работи всекидневно, за да избегне това".

В интервюто Столтенберг, който е бивш премиер на Норвегия, допуска възможността от разрастване на войната в Украйна и подчертава, че е важно да не се стига до конфликт, който включва "още страни в Европа и който да стане пълномащабна война в Европа".

Кремъл нееднократно е обвинявал съюзниците от НАТО, че на практика участват във войната, тъй като доставят на Украйна оръжия, обучават нейни войници и ѝ осигуряват военна разузнавателна информация. Вчера руският президент Владимир Путин намекна, че Москва може да възприеме, по думите му, доктрината на САЩ за изпреварващ удар.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай