Трагедията! Турската посланичка проговори за мащаба на бедствието

Загубихме много обичани наши колеги и приятели, казва Айлин Секизкьок

Трагедията! Турската посланичка проговори за мащаба на бедствието | StandartNews.com

Засегнатите след двете земетресения в Турция са най-малко 13 милиона души. България беше една от първите, откликнали на искането за помощ. Това обяви пред бТВ посланикът на Турция в България Айлин Секизкьок.

„България изпрати спасителни екипи, но и цялото българско общество се мобилизира, за да събира подкрепа за Турция и турския народ“, добави тя.

„Турция има нужда от полеви болници. Изпращаме и транспортираме пострадали в други райони. 60 хиляди души работят на терен. 3 хиляди души са от чуждестранните екипи. Измеренията на земетресенията са огромни“, обясни Айлин Секизкьок.

„Загубихме много обичани наши колеги и приятели. Имаме колега от посолството, чийто син загина. Болката ни е много голяма, скръбта ни е огромна. В момента има двама български граждани, до които не можем да достигнем. Няма нова информация за тях. Надявам се да са живи и здрави и да достигнем до тях“, допълни посланикът на Турция.

„След земетресението през 1999 година беше въведен проект за градско трансформиране, който е насочен към безопасността на сградите на цялата територия. Сградите, които не са устойчиви, трябва да бъдат срутени, а на тяхно място да се изградят нови. Сериозен напредък е отбелязан по този проект. Продължават и кампаниите за повишаване на осведомеността. Турция е подготвена за земетресение, но не и за магнитуд 7,5 и 7,8 – това са две много силни земетресения. Това не се е случвало преди“, подчерта Айлин Секизкьок.

„Възстановяването на разрушенията и зарастването на раните ще има голяма стойност, но ние ще се справим. Искам да подчертая нещо. Има големи кампании за събиране на средства в цяла България. Тези, които искат да окажат парична помощ, могат да го направят през посолството на Турция, Главното мюфтийство, Българския червен кръст и разкритите от ДПС пунктове. Благодаря на президента на България, на държавата, правителството и всички длъжностни лица“, посочи посланикът на Турция в България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай