Трафиканти се рекламират във Фейсбук

Трафиканти се рекламират във Фейсбук | StandartNews.com

Трафиканти на хора от Египет и Турция масово използват социалната мрежа Facebook, за да рекламират услугите си и да намират нови "клиенти", показва проверка на британския вестник "Гардиън". Това става на фона на покачващия се брой мигранти, които намират смъртта си в Средиземно море в опит да достигнат бреговете на Европа в търсене на убежище.

По данни на изданието става въпрос за десетки или дори стотици контрабандисти. Повечето от тях се рекламират като луксозни туристически пътувания и използват снимки на скъпи яхти. Много от трафикантите дори публикуват отркито своите телефонни номера и контакти, както и цени и график на бъдещите пътувания към Европа.

Една от групите, наречена „Travel aid" предлага фалшиви визи и паспорти, докато други контрабандисти използват страниците си, за да описват докъде са стигнали клиентите им и да успокояват притеснени роднини. Друга пише: "Убежище и имиграция в цяла Европа - помагаме на имигранти и търсещи убежище".

Цените в една от групите варират около 1 500 евро за човек от Турция до Гърция. Пътуване с кораб до Италия пък струва 6 500 евро, като дори има 50% отстъпка за деца. Някои от трафикантите ползват Facebook и за да съобщават в реално време движението на корабите. 

Новината идва броени дни, след като Международната организация по миграция (МОМ) публикува годишния си отчет, показващ растящия брой инциденти с плавателни съдове, превозващи имигранти. Според данните на МОМ от началото на годината в Средиземно море са загинали 1829 нелегално имигранти, докато за същия период през миналата година броят на жертвите е бил 207 души.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай