ТПТИ помага за падането на US визите

ТПТИ помага за падането на US визите | StandartNews.com

Сключването на споразумение за Трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ) между ЕС и САЩ ще даде възможност да се реши и визовия въпрос между съюза и Америка. Такава теза бе изказана на провелата се в София публична дискусия ,посветена на този документ, по който от двете страни на Атлантика се водят преговори, оставащи извън полезерението на широката публика. И който се очаква да бъде подписан догодина, още докато президент на САЩ е Барак Обама, научи „Стандарт" от свои източници. Лектори бяха зам.-министърът на външните работи Румен Александров, зам.-министърът на икономиката Любен Петров, експертът Дейвид Хенинг от британското министерство на икономиката и Весела Чернева от Европейския съвет за външна политика. Те изразиха очаквания, че сключването на споразумение ще доведе и до визова реципрочност – въпрос, който все още поражда известни разногласия между САЩ и ЕС и от чието разрешаване България има безспорен интерес.

Хенинг посочи, че споразумението не е радикален завой от съществуващите тенденции в глобализацията, а създава правила за свободна и справедлива търговия, както я и улеснява. Той сравни ТПТИ с „икономическа НАТО", от която и двете страни по него – и САЩ, и ЕС имат споделен интерес. Хенинг посочи и, че ТПТИ може да добави близо 120 милиарда евро годишно към икономиката на ЕС.

Лекторите се съгласиха, че Европа няма време за губене на фона на динамичното развитие на световната икономика и се нуждае от силен партньор в търговията, какъвто са САЩ. Българската икономика със сигурност ще има полза от това споразумение, защото митата за износ на определени стоки все още са високи и варират от 2% до 40%, стана ясно в хода на дискусията. Особено голямо предимство ще получат производителите на тютюн и млечни продукти, защото са най-засегнати от настоящите тарифни режими, посочиха още българските лектори. И дадоха да се разбере, че България ще настоява за добри условия за достъп на свои селскостопански и промишлени продукти до американския пазар. От основен интерес за България ще бъде достъпът до суровини и възможностите за сътрудничество в енергийния сектор, коментира зам.-министърът на икономиката Любен Петров. И изтъкна, че действащите европейски правила за ГМО и забраната за фракинга при добив на шистов газ не трябва да бъдат поставяни под заплаха. В този контекст на дискусията бе разяснено, че ТПТИ няма да даде правомощия на ЕС и САЩ да изменят взаимно нормите си за стандартите за храни, включително и ГМО. Както и, че няма да премахне или понижи стандартите за здраве, безопасност, опазване на околната среда и заетостта.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай