Торнадо помете сръбски села (ОБЗОР)

Торнадо помете сръбски села (ОБЗОР) | StandartNews.com

Бури и порои в Румъния и Турция, жега мори Гърция

Мощно торнадо опустоши няколко населени места в съседна Сърбия. Бедствието вилня едва три минути, но дъждът и вятърът отнесоха почти всички покриви на къщите в село. Торнадото събори част от покрива на местната църква и обърна много коли, включително и една цистерна на централната улица, съобщиха сръбски медии. "Подобно нещо не сме виждали, откакто се помним", признаха възрастни жители сърби, очевидци на стихията.

По същото време част от улиците в Белград заприличаха на реки. Хидрометеорологичният институт в сръбската столица съобщи, че на много места е имало и силна градушка, която е оставила без ток много домове.

Силна буря се разрази в Румъния, като засегна десетки населени места. Вятърът отнесе покривите на няколко къщи и разруши оранжерии в Гюргево. Съборени дървета и стълбове са нанесли тежки щети на няколко автомобила в град Тимишоара. В град Галац дърво е паднало върху автобус в момент, когато в него се готвели да се качат работници от металургичния комбинат. За щастие пострадали хора няма. Силни порои имаше и в Турция.

В Гърция пък вчера термометрите показаха 40 градуса, като на места живакът показа и по-висока температура. Министерството на здравеопазването предупреди гърците и туристите да не се излагат директно на слънчевите лъчи в обедните часове. Във всички общини са отворени специални климатизирани помещения, в които има и дежурен лекар за оказване на първа помощ. Според метеоролозите високите температури се дължат на гореща вълна, идваща от Средиземноморието. В туристическите райони се излъчва радиоинформация на 12 езика, сред които и български, за улеснение на туристите. Леко захлаждане се очаква през уикенда.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай