Тимошенко към ЕС: Не поставяйте условия на Украйна

Грузия подписа споразумение за асоцииране на срещата във Вилнюс

Тимошенко към ЕС: Не поставяйте условия на Украйна | StandartNews.com

Бившият премиер на Украйна Юлия Тимошенко призова лидерите на ЕС да се откажат от всички искания и да подпишат споразумение за асоцииране с Киев, без каквито и да е предварителни условия на срещата във Вилнюс, която започна вчера, предаде АФП. Срещата на върха на Източното партньорство се очакваше да бъде доминирана от темата за Украйна, която преди седмица в последния момент се отказа от споразумението за асоцииране с ЕС. Лидерите на ЕС и на техните партньори от Източна Европа обсъждат вчера и днес във Вилнюс своето търговско и политическо сближаване. България е представена на срещата от президента Росен Плевнелиев.

"Ако под натиска на масовото излизане на украинците на всички европлощади в Украйна и чужбина президентъът Виктор Янукович в последния момент все пак реши да подпише договора, за което има оскъдна надежда, аз ви моля да подпишете документа без каквито и да било колебания и условия, включително засягащи моето освобождаване", пише Тимошенко в обръщение до европейските лидери, разпространено от дъщеря й Евгения. ЕС поиска от Украйна да гарантира върховенство на закона и да освободи намиращата се в затвора Тимошенко, преди да подпише ключовото политическо и търговско споразумение. "Благодаря ви, че непоколебимо защитавате демокрацията в Украйна. Но днес е важно да се освободят не само отделни политически затворници. Необходимо е да се освободи Украйна", пише Тимошенко. Във Вилнюс ще бъде и президентът Виктор Янукович, който обеща да разясни причините за отказа. Янукович заяви, преди да замине за Вилнюс, че не може да прогнозира срок за сключване на споразумението с ЕС. Преди началото на срещата еврокомисарят по разширяването Щефан Фюле заяви, че ЕС е готов да поднови подготовката за подписването на споразумението за асоцииране на Украйна, когато тя е готова за това. Украинският вицепремиер Серхий Арбузов от своя страна заяви, че страната му е положила максимални усилия по пътя към ЕС и ще остане вярна на евроинтеграционния курс.

В четвъртък във Вилнюс Грузия направи първата си крачка към сближаване с ЕС, подписвайки споразумение за асоцииране. Грузинският заместник-министър на външните работи Давид Залкалиани постави подписа си под документа на церемония във Вилнюс.

Залкалиани, който бе ръководител на тригодишните преговори с Брюксел, отбеляза пред журналисти, че това е историческо събитие за Грузия. Вчера се състоя и техническото парафиране на споразумението за асоцииране на Молдова с ЕС. Официалната церемония по парафирането на споразумението, предвиждащо също така включване на Молдова в зона за свободна търговия с ЕС, ще се състои в петък. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай