Тежка нощ на сблъсъци в Украйна

Тежка нощ на сблъсъци в Украйна | StandartNews.com

Киев. Сблъсъци и кръв белязаха и тази нощ източната част на Украйна, където силите за сигурност провеждат антитерористична операция за прочистване на района от поддръжниците на Донецката и Луганската народна република.

Още снощи боевете започнаха, а часове по-късно властите обявиха прекратяване на спецоперацията до 4 часа сутринта, съпбщават световните медии.

В Донецк в района на завод „Точмаш" е бил обстрелян камион на батальон „Изток", който е превозвал ранени от летището на града, съобщи самопровъзгласилият се губернатор на Донбас Павел Губарев.

При стрелбата, която е била осъществена с РПГ, са загинали 35 души.

„Камионът е бил обстрелян от гранатомет. Загинаха всички, които са били на борда камиона. Преброих 24 трупа. На един се опитаха да му се помогне, но той почина", разказат очевидци.

Според „Десен сектор" по време на сраженията в Донецк са загинали повече от 200 поддържници на ДНР. Все още не е установен точният брой на ранените.

Официалните данни на Донецката областна държавна администрация сочар, че до полунощ в местните болници са били докарани 15 души с огнестрелни рани, предаде "Обозреватель".

„Медицинските екипи продължават да работят. Все още не разполагаме с данни за точния брой на убитите. Но има жертви от страна на Донецката народна република", гласи съобщение на администрацията.
По-рано кметът на Донецк Александър Лукянченко помоли гражданите да не излизат от домовете си, освен ако не изникне спешна необходимост.

Вътрешният министър на Украйна Арсен Аваков обаче бяви, че украинската армия не е дала жертви по време на сраженията.

Преди часове въоръжени лица са проникнали в сградата на градския комитет на Комунистическата партия на Украйна в Днепропетровск и са се барикадирали в помещенията.

По данни на Сергей Храпов, депутат от областния съвет на града, късно в понеделник около 20 души са завзели офиса на партията и искат преговори. По думите му, комунистите отказват преговори, докато не бъдат освободени помещенията.

Той допълни, че е бил извършен неуспешен опит за завземането на сградата на областния комитет на партията.

От друга страна според съобщения в медиите, в Славянск по време стрелба в един от жилищните квартали на града са били убити двама цивилни граждани.

Тежки удари имаше и в Мариупол пред щаб на самопровъзгласилата се Донецка народна република. Автоматни изстрели са били чути в няколко района на източния град. Според очевидци, стрелбата е идвала от оръжия с голям калибър.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай