Терористи в Атина с карта на "Завентем"

Терористи в Атина с карта на "Завентем" | StandartNews.com

Терористи в Атина разполагат с чертежи и карта на брюкселското летище "Завентем". Това съобщава телевизионен канал "Скай", цитиран от бТВ. И уточнява, че те са били намерени в тяхната квартира в квартал "Панкрати". Обискът е извършен още през януари 2015.

Оказва се, че Абделхамид Абауд, организатор на атаките в Париж през ноември 2015 г., живял в същата квартира през януари същата година. Цялата информация, събрана от гръцките власти по това време, е предадена на белгийските, които от своя страна са установили наличието на ДНК на джихадиста.

Белгийските власти се обърнали към гръцките си колеги с молба да установят личността на човек, ползващ телефон от района "Панкрати". Той поддържал връзка с джихадистки ядра в белгийския град Верве. Десет дни след това белгийските сили за сигурност проведоха мащабна антитерористична операция във Верве.

Гръцкият канал твърди, че от Белгия са знаели за Абауд, но не са предприели нищо до мащабната полицейска акция и по този начин го улеснили и той се укрил.

Гръцката полиция намерила квартирите на Абауд в "Панкрати" и "Сеполия" през януари 2015 г. И задържала алжирецът Омар Дамас, който бил предаден на Белгия заедно с още един човек от сирийски произход. По-късно той бил освободен, след което изчезнал.

По-късно белгийците информирали гръцките си колеги, че смятаният за сириец всъщност е французин, който е известен вербовчик на джихадисти в Европа. Непотвърдена информация сочи, че изчезналият французин е Реда Крике, който бе арестуван в четвъртък в парижкото предградие "Аржантьой".

По-рано днес стана ясно, че третият участник в терористичната атака на летище „Звентем" е задържан.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай