Терор от Диарбекир до Джакарта (ОБЗОР)

Терор от Диарбекир до Джакарта (ОБЗОР) | StandartNews.com

"Ислямска държава" копира атаките от Париж два дни след кървавата баня в Истанбул

Не ходете по молове и туристически места в Индонезия, призова Външно министерство

Терор парализира още два азиатски мегаполиса само два дни след кървавата баня в центъра на Истанбул. Турският град Диарбекир и индонезийската столица Джакарта станаха поредните жертви на вълната от насилие, обхванала света през последните месеци. Най-малко шестима души, между които три деца, загинаха след експлозия на кола бомба в Диарбекир. Друга кървава трагедия се разигра пред очите на стотици посетители в търговски център в Джакарта. Драмата завърши със седем убити и над 20 ранени.

Кола бомба се взриви пред централата на полицията в Диарбекир днес сутринта, убивайки шестима и ранявайки най-малко 39 души, съобщи Би Би Си. Сред жертвите са петима цивилни, от които три деца. Майка с бебе на пет месеца, момиченце на 1 година и момче на 5 г. станали жертви на взрива. Те са загинали в околните жилищни сгради, тежко пострадали от взрива.

След експлозията нападателите са започнали да обстрелват с ракети полицейското управление, съобщават местните власти. Според тях зад атаката стои Кюрдската работническа партия (ПКК). До днес следобед обаче никой не бе поел официално отговорност за атентата. В градче наблизо също било извършено нападение срещу полицейско управление, но се разминало без жертви, съобщават от полицията.

Още по-голяма драма се разигра в сутрешните часове в Джакарта, където въоръжени терористи атакуваха кафене и полицейско управление. Първата експлозия е станала около 11 ч местно време край кафене "Старбъкс", намиращо се до най-стария мол в столицата "Саринах" и кино комплекса "Джакарта тиътър". Взривил се е атентатор самоубиец, последвала паника. Други двама нападатели започнали да стрелят по туристи в района, като един канадец е бил убит. Друг турист е ранен. По същото време втора група терористи нападнали полицейско управление пред "Саринах".

Последвала втора самоубийствена експлозия, при която освен камикадзето загинал и минувач. Терористите продължили акцията си по улиците на града с гранати и огнестрелни оръжия, разказаха от местната полиция. Последвала престрелка с полицаи, при която четирима служители на реда са пострадали. След 15-минутна битка са били убити трима нападатели, а на помощ пристигнали и военни.

След края на престрелката полицаите са претърсили околните сгради етаж по етаж, но не са намерили други терористи. Първоначално бе съобщено, че общо 14 души са участвали в атаката. От полицията уточниха също, че двама са задържани живи. У нападателите са открити ръчни гранати и малки самоделни бомби.

Всички нападатели са били индонезийци, съобщи говорител на полицията в Джакарта. По думите му цел на атаката са били символи на Запада и полицаи. Той посочи, че според полицията отговорна за нападенията е "Ислямска държава". Сайт, свързан с групировката, публикува по-късно съобщение, в което именно джихадистите поемат отговорност. "Бойци на ИД извършиха въоръжена атака тази сутрин срещу чужди граждани и служители на реда, които трябва да ги пазят, в индонезийската столица", се посочва в съобщението на групировката.

Най-малко 20 души са пострадали при поредицата от атаки. Сред тях е холандски гражданин, който е опериран по спешност.

Говорителят на полицията Антон Карлиян посочи още, че атентаторите имитирали случилото се в Париж на 13 ноември. През декември пък властите в Индонезия осуетили атентат, планиран за новогодишната нощ.

След шокиращите новини властите на остров Бали затегнаха мерките за сигурност, тъй като в района се намират много туристи. Българското Министерство на външните работи изпрати предупреждение към нашите сънародници в Джакарта да избягват засегнатите райони, туристическите дестинации и търговските центрове.

"Воините на Один" патрулират във Финландия

Облечени с черни якета с викингски символи и националния флаг на Финландия, "Воините на Один" са ново, самoопределящо се като патриотично движение, което обикаля улиците, за да защитава местните жители от имигрантите - за ужас на правителството и полицията.

За разлика от съседна Швеция Финландия не се слави като гостоприемна към чужденците страна. Група млади мъже основават в края на миналата година в северния град Кеми организация, наречена "Воини на Один" - в чест на скандинавския бог. Кеми е близо до граничния град Торнио, който се превърна във входен пункт за имигрантите, идващи от Швеция. Оттогава групата е разширила дейността си и има клонове в още 2 града. В Кеми патрулират всеки ден по улиците дори когато температурите паднат до минус 30 градуса. От организацията казват, че извършват подобна дейност в 23 града, но по данни на полицията патрули има само в 5 населени места.

Гражданските патрули предизвикаха и обратна реакция. Във Фейсбук се появиха групи, чиято цел е да предотврати сблъсъци по улиците. Такава е "Сестрите на Килики", кръстена на герой от финския народен епос "Калевала".

По-рано полицията във Финландия съобщи, че също разследва случаи на посегателства над жени в новогодишната нощ. Засега е известно за 7 случая.

Берлин предупреждава за възможни атентати

Германското правителство е предупредило за възможността в страната да бъдат извършени атентати, подобни на тези в Париж през ноември, пише "Билд". Вестникът цитира доклад на кабинета за състоянието на сигурността.

В класифицирания документ Германия се определя като истинска цел на джихадистко насилие, което може да дойде във всякаква форма. Атентатите биха могли да бъдат насочени както срещу правителствени, така и срещу цивилни сгради и лица. Докладът предупреждава за възможни градски нападения от типа на тези в Париж.

Експертът по вътрешна сигурност на Християндемократическия съюз Клеменс Бинингер призова за по-голямо сътрудничество между европейските полицейски и разузнавателни агенции, за да се контрира заплахата от екстремисти. Политици от ХДС и Свободната демократическа партия в провинция Северен Рейн-Вестфалия призоваха бежанците в страната да минават през щателни и строги проверки.

Дания хвана 15-годишна джихадистка

Полицията в Дания арестува 15-годишно момиче, приело исляма, за планиране на терористична атака. При задържането й са открити взривни вещества.

Арестът е бил извършен в сряда в северозападната част на остров Сийланд, като в операцията е участвала и армията. Според местните медии момичето е планирало да направи бомба и да извърши самоубийствен атентат. От профила на тийнейджърката във Фейсбук става ясно, че тя е членувала в ислямската организация "Хизб ут Тахрир".

От датската TV2 посочват, че случаят е доста странен заради това, че от полицията са отказали да оповестят подробности - нещо, което е необичайна практика в страната.

Германия изпрати разследващи в Истанбул

Германия изпрати екип специални разследващи в Истанбул след терористичното нападение на площад "Султанахмет", съобщи в. "Заман".

Те са пристигнали в Турция в сряда, уточни говорителят на вътрешното министерство Йоханес Димрот. Специалистите са служители на федералната полиция и ще съдействат на турските полицаи в разследването на атаката.

"Прекалено рано е да започваме с безразсъдните спекулации", заяви говорителят в отговор на въпроса дали "Ислямска държава" е отговорна за нападението.

Задържаните за пряка връзка с атентата в Истанбул вече са 7 души, съобщи вътрешният министър на Турция Ефкан Ала, цитиран от Ройтерс. Един от тях е бил арестуван в деня на атентата, а останалите в сряда, обясни министърът. Разследването продължава, каза Ала пред журналисти по време на конференция с посланици в Анкара.

По-рано бяха задържани над 60 души, включително трима руснаци, за връзки с групировката "Ислямска държава". Според турски медии полицията е арестувала и жена за връзки с организацията.

За арестите съобщи и премиерът Ахмет Давутоглу. "Отделно от ДАЕШ подозираме, че има и определени сили, използващи групировката", заяви Давутоглу. Премиерът обяви, че части от черепа, лицето и ноктите на терориста са помогнали за идентифицирането му. Както бе съобщено, камикадзето е 28-годишен саудитец, влязъл като бежанец от Сирия преди седмица.

Путин и Обама обсъдиха Сирия

В сряда по инициатива на САЩ се провел телефонен разговор между руския президент Владимир Путин и американския държавен глава Барак Обама. Лидерите на двете страни задълбочено обсъдили ситуацията в Украйна, Сирия и на Корейския полуостров, предаде ТАСС, цитирайки пресслужбата на Кремъл. Това е първият телефонен разговор между Путин и Обама тази година. Те се видяха на климатичния форум в Париж след началото на кризата в Украйна. Още тогава политическите анализатори прогнозираха, че е въпрос на време Обама и Путин да се чуят по телефона и да продължат обсъждането на належалите проблеми. Двамата разговаряли изключително делово по конкретните мерки за регулиране на проблемите на Близкия изток, конфликта в Сирия и Украйна, поясни говорителят на Белия дом Джош Ърнест. От Кремъл също потвърдиха за проведения разговор и за засегнатите теми, без да се дават подробности.

Бунтовниците в Сирия пък заявиха, че отхвърлят мирните преговори, които ще се проведат по-късно този месец в Женева, ако не бъдат изпълнени първо хуманитарните условия, включени в резолюцията на ООН, съобщиха Ройтерс и АП.

Сигнал за бомба паникьоса Сидни

Районът около операта в Сидни бе отцепен за час и половина в четвъртък заради полицейска операция, съобщи Франс Прес.
Поради действията на полицията бе отменено движението по фериботна линия от операта, обявиха градските транспортни власти в социалната мрежа "Туитър". Всички хора, намиращи се в сградата на операта, са били евакуирани като предпазна мярка, съобщи официален представител на полицията в щата Нов Южен Уелс, предаде ТАСС. Полицията е провела предпазна превантивна операция, след като е получила съобщение за бомба, заложена в едно от корабчетата, пътуващи между центъра на Сидни и Манли, поясниха местните медии.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай