Тереза Мей сменя Столтенберг в НАТО?

Агенция ДПА разкри кандидатите за поста генерален секретар на НАТО

Тереза Мей сменя Столтенберг в НАТО? | StandartNews.com

Бившата британска премиерка Тереза Мей, премиерът на Нидерландия Марк Рюте, естонската премиерка Кая Калас, бившият дипломат номер едно на ЕС Федерика Могерини и румънският президент Клаус Йоханис се споменават като възможни кандидати за поста на генерален секретар на НАТО, съобщава агенция ДПА в Туитър акаунта си.

По-рано стана ясно, че настоящият генерален секретар на НАТО Йенс Столтенберг ще бъде управител на Централната банка на Норвегия. Постът ще бъде официално овакантен на 1 март, но Столтенберг ще го заеме едва наесен, тъй като мандатът му като генерален секретар на НАТО е до края на септември. Дотогава пък Централната банка на Норвегия ще бъде управлявана от Ида Волтен Баке, настоящ неин заместник-управител. Тя беше и основен съперник на Столтенберг за водещия банкерски пост.

Икономист по образование и бивш лидер на Работническата партия, Столтенберг беше премиер на Норвегия от 2000 г. до 2001 г. и от 2005 г. до 2013 г., преди да стана генерален секретар на НАТО, като на този пост бе преизбран на два пъти. В миналото Столтенберг е бил и финансов и енергиен министър.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай